Десантът на украинските части на левия бряг на Днепър и

...
Десантът на украинските части на левия бряг на Днепър и
Коментари Харесай

Как украинското предмостие промени ситуацията в Херсонска област

Десантът на украинските елементи на левия бряг на Днепър и образуването на предмостие на този стадий съставлява стеснение за командването на съветската войскова група Днепър, не толкоз от позиция на образуването на плацдарм с опция за нахлуване на огромни сили към Крим и Геническ. Числеността на въоръжените сили на Украйна е ниска, няма стационарен преход през реката, а съветската войска разполага с задоволително сили, с цел да отблъсне по-голяма интервенция за прекосяване на реката и нахлуване на юг, разяснява кореспондентът на Би Би Си Иля Абишев.

Потенциално по-голям проблем може да бъде разширението на по този начин наречената сива зона по поречието на Днепър на изток и запад от село Кринки, регион, който нито една от страните не управлява решително. Тази зона и преди този момент не е била безвредна за съветските войски, макар обстоятелството, че се намира на територия, окупирана от тях. Тя се обстрелва елементарно от отсрещния висок бряг.

Но в случай че по-рано дребни мобилни единици на съветската войска към момента можеха да се намират там и да се движат, разсъждавайки, че " няма да стрелят по врабчета с оръдия ", то с навлизането на украинската пехота всяка съветска част или транспортно средство на левия бряг е в смъртна заплаха .

С разширението на " сивата зона " на съветските военни сили Днепър се нарушава логистиката - най-краткият път от Нова Каховка до Альошки към този момент не е подобаващ за прекачване на войски и техника, има заплаха и по Е-58 - главното трасе сред тези обитаеми места. Но това не е единственият проблем.

След съветското командване концентрира главните си сили в защитата на южните Запорожка и Донецка области и разпорежда спомагателни задания на Днепърската група войски. Днепър, като естествена водна бариера, направи допустимо отбраната на дългата му крайбрежна линия със относително дребни сили, доста по-малко на километър фронт както в техника, по този начин и в личен състав, в сравнение с в други направления.
 ISW: Войната в Украйна е унищожила предвоенната съветска войска
ISW: Войната в Украйна е унищожила предвоенната съветска войска

С новите офанзиви на фронта Кремъл се пробва да отслаби западната поддръжка за Киев

Предмостието и консолидацията на предни елементи на украинските въоръжени сили на левия бряг нарушава това статукво. Колкото по-широка е заетата от тях линия по Днепър, чиято отбрана се обезпечава от разположените зад тях артилерия, радиоелектронна битка и безпилотни самолети, превъзхождащи съветските по акуратност, обсег и успеваемост на поразяване, толкоз по-трудно за Днепърската войскова група да извършва дилемите си.

За да се предотврати разпространяването на " сивата зона ", съветските войски би трябвало да укрепят позициите си, да усилят ударите и числеността на войските в неперспективно за тях направление на настъпателни дейности - всъщност да държат сектор от фронта с няколко хиляди бойци против няколкостотин противников бойци.

На този стадий съветското командване интензивно употребява тежки управляеми бомби против съперника, окопан на левия бряг - те нанасят големи опустошения на здания, а при сполучливо попадение могат да поразят склад или землянка, само че успеваемостта им против жива мощ, разпръсната на огромна повърхност е ниска.

В същото време наземната интервенция за унищожаване на украинските предмостия, както към този момент сподели опитът, е изпълнена с големи загуби и даже да е сполучлива, взема решение казуса единствено краткотрайно. Въоръжените сили на Украйна рискуват малко - при положение на сериозна заплаха техните дребни мобилни групи могат бързо да преминат на тяхна страна на реката и след известно време да се появят още веднъж на левия бряг, може би на друго място.

Путин на днешната си конференция разяснява десанта на украинските войски на левия бряг на Днепър в региона на Кринки и го назова " последният опит на украинското контранступление ". Според него украинските въоръжени сили в Кринки са хванати в " огневи джоб "  и хвърлят там личен състав единствено за политически цели, както той се изрази, " тласкайки хората към изтребване ".

" Самите украински военнослужещи споделят, че това е еднопосочен път. [...] Е, просто ги изгонват оттова, това е всичко ", сподели Путин.

Той твърди, че украинските въоръжени сили в Кринки са изгубили десетки хора - " освен боен личен състав, само че хайлайф, щурмови елементи ", до момента в който съветската войска е имала единствено няколко ранени.

Общо, по негова оценка, в Кринки на левия бряг на Днепър е имало към 80 военнослужещи от Украинските въоръжени сили, а в този момент са по-малко.

Не единствено украински източници, само че и съветски очевидци, взели участие в боевете, оповестяват за огромни загуби на съветската войска, опитваща се да ликвидира украинските плацдарми на левия бряг на Днепър.
 Лондон: Новата десантна дивизия на Русия е претърпяла погром край Херсон
Лондон: Новата десантна дивизия на Русия е претърпяла погром край Херсон

Това е удар върху репутацията на един от най-способните съветски полеви командири
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР