Депутатите започнаха днешното пленарно заседание със спор по седмичната си

...
Депутатите започнаха днешното пленарно заседание със спор по седмичната си
Коментари Харесай

Депутатите започнаха работа с остър спор по дневния ред

Депутатите започнаха днешното пленарно съвещание със спор по седмичната си стратегия. Поводът беше включването в нея на законопроекти за промени в Изборния кодекс. Предвижда се това да бъде втора точка в петък, след провеждането на постоянния парламентарен надзор, съобщи Българска телеграфна агенция.

Още преди да бъде гласувана програмата обаче Милен Матеев

от парламентарната група (ПГ) на „ Продължаваме Промяната “ (ПП) съобщи, че не може в петък да се преглеждат законопроектите за промени в Изборния кодекс. Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев сподели, че точката би трябвало да остане. Той съобщи, че още от предишния парламент Матеев е приел за своя идея Изборният кодекс да бъде муден и да не се преглеждат измененията.

Народното събрание няма подготвеност, при съблюдаване на всички условия от правилника ,

да прегледа тези законопроекти в петък. Дори един от тях още не е разпределен на комисии, няма по какъв начин да бъдат изпълнени периодите, нямаме отчети, нямаме мнения и никакво публично разискване, посочи Милен Матеев.

Ако вие не разбирате, че няма доверие в този метод на гласоподаване ,

значи не разбирате нищо, отговори му Йордан Цонев. Затова ще бъде разискван в зала, несъмнено, при съблюдаване на всички условия в правилника, сподели той.

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ подсети на депутатите, че разбъркването

и прибавянето на точки става след приемането на програмата. Въпреки гласуването ѝ, депутатите продължиха разногласието по отношение на включването на законопроектите за промени в Изборния кодекс. Матеев (ПП) настоя още веднъж, че това се прави в нарушаване на правилника.

Не се срамя, че за мен е идея това да не върнем хартиената бюлетина и да не върнем метода ,

по който се манипулираха изборите при предходни изборни акции “, съобщи Милен Матеев, обръщайки се към Йордан Цонев. Депутатът от Политическа партия заприказва за „ коалиция хартиена бюлетина “, която, по думите му, има болшинство за приемане на промени в Изборния кодекс.

Цонев сподели, че точката ще бъде придвижена по разпоредбите на правилника на Народното събрание. Ако в петък тази точка не дава отговор, значи няма да бъде гледана, уточни той в отговор на изявлението на Матеев.

Надежда Йорданова („ Демократична България “) направи процедурно предложение от програмата

да отпадне към този момент признатата точка за разглеждане на законопроектите за промени в Изборния кодекс. Аргументът ѝ беше, че те не са били разисквани в комисии.

Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) разяснява, че по логиката на депутатите от Политическа партия и ГЕРБ-СДС би трябвало да предложи

да отпаднат всички точки от тазседмичната стратегия, с изключение на чуванията. Това обаче значи да не работим, съобщи той.

В последна сметка законопроектите за промени в Изборния кодекс останаха като точка от тазседмичната стратегия.

Беше включена спомагателна втора точка за през днешния ден – план на решение за избиране на ръководител на Комисията по земеделието, храните и горите, и на Комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите. 

От ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ желаеха от програмата да отпаднат две точки.

Едната от тях планува разглеждането на два плана, свързани с отдаването на военна помощ за Украйна, импортирани от „ Демократична България “ и ГЕРБ-СДС. Другата е план на решение за приемане на Проект за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “ - втори стадий. Предложението им не беше признато.

Програмата за работа на Народното събрание за тази седмица планува и чуване на служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев, както и на служебния министър на енергетиката Росен Христов.

В петък следва постоянен парламентарен надзор, както и блиц надзор.

Днес депутатите разискват и гласоподават и Проект на Правилник за организацията и активността на Народното събрание. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР