Депутатите в германския парламент избраха социалдемократа Олаф Шолц за нов

...
Депутатите в германския парламент избраха социалдемократа Олаф Шолц за нов
Коментари Харесай

Официално: Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

Депутатите в немския парламент избраха социалдемократа Олаф Шолц за нов канцлер. Шолц получи 395 гласа.

След среща с президента Франк-Валтер Щайнмайер Шолц ще се върне в Народното събрание, където ще постави клетва.

Той ще оглави държавно управление, в което с изключение на социалдемократите ще вземат участие представители на партията " Съюз 90/Зелени " и на Свободната демократическа партия.

Произход и обучение

Олаф Шолц е роден на 14 юни 1958 година в Оснабрюк, Долна Саксония, Западна Германия, като наследник на текстилен производител. От 1978 година до 1985 година учи право в университета в Хамбург, след което практикува в адвокатската адвокатска фирма „ Цимерман, Шолц и сътрудници “. Специализирал е в региона на трудовото право.

Партийна и парламентарна активност

През 1975 година, на 17-годишна възраст, той се причислява към Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ). В интервала 1982-1988 година е заместник-председател на младежката организация на партията „ Млади социалисти “, а от 1987 до 1989 година е заместник-председател на Международния съюз на младите социалисти. В интервала 1994-2000 година е началник на хамбургския клон на СДПГ в окръг Алтона в Хамбург, а в интервала 2000-2004 година и 2009-2018 година - на Хамбургската земска организация.

От 2001 година до 2019 година е член на федералния съвет на СДПГ, а през 2002 година става неин общоприет секретар. През този интервал той интензивно поддържа политиката на Герхард Шрьодер, канцлер и ръководител на СДПГ (1998-2005 г.), в това число непопулярната му стратегия за възстановяване на немската стопанска система (реформи в трудовото законодателство и опазването на здравето, понижаване на обществените помощи и безвъзмездни медицински грижи). През февруари 2004 година той подава оставка като общоприет секретар дружно с Шрьодер, който взема решение да подаде оставка като водач на партията.

Между 2009 и 2019 година Шолц е заместник-председател на СДПГ (от февруари до април 2018 година е изпълняващ длъжността председател). През юни 2019 година, откакто ръководителят на СДПГ Андреа Налес разгласи оставката си, партията реши, че ще бъде ръководена от мъж и жена съпредседатели. Олаф Шолц се кандидатира дружно с Клара Гайвиц. Те стигнаха до втория тур на общопартийното гласоподаване, само че изгубиха от Норберт Валтер-Борианс и Саския Ескен (съответно 45% и 54% от гласовете).

От 1998 година насам Шолц е избиран няколко пъти за народен представител в Бундестага, като в интервала 2005-2007 година е началник на фракцията на СДПГ, а в интервала 2009-2011 година е заместник-председател на фракцията.

Политическа кариера в Хамбург

През 2001 година Олаф Шолц е министър на вътрешните работи в държавното управление на провинция Хамбург. Той е последовател на строгите ограничения против наркодилърите (по негова самодейност локалната полиция е инструктирана наложително да дава средства за повръщане на задържани наркодилъри, обвинени, че носят капсули с опиати в стомаха си; Европейският съд по правата на индивида осъжда тази процедура през юли 2006 г.).

В средата на 2000-та година под негова закрила се извършват стратегии, ориентирани към предварителна защита на домашното принуждение и поддръжка на децата в проблематични фамилии.

Като районен ръководител на СДПГ в Хамбург той печели районните избори през февруари 2011 година и става кмет на Хамбург (пост, който заема до 2018 г.). Тъй като градът е и федерална провинция, този пост е равносилен на поста на министър-председателя в районите на Германия.

В немското държавно управление

От 2007 до 2009 година е федерален министър на труда и обществените въпроси в съдружното държавно управление на Ангела Меркел. През март 2018 година е назначен за вицеканцлер и министър на финансите. В това си качество той дава отговор за Федералния орган за финансов контрол, а през 2020-2021 година взе участие в създаването на пакет за поддръжка на стопанската система в тази ситуация на пандемията от ковид.

Кандидат за канцлер

През септември 2021 година Шолц оглавява партийната листа на СДПГ на парламентарните избори. Партията победи с 25,7% от гласовете. Съюз 90/Зелени и демократичната Свободна демократическа партия (СвДП) бяха поканени да се причислят към държавната коалиция.

В съглашението, подписано от трите страни, се показва, че Германия остава ангажирана със съдействието в границите на Европейския съюз и Северноатлантическия алианс и приканва за " нова източна политика " на ниво Европейски Съюз и за по-силна роля на Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

Русия е разказана като " значим състезател на интернационалната сцена ", с който държавното управление има намерение да води " градивен разговор ", като в същото време изисква " неотложно преустановяване на опитите за дестабилизиране на Украйна, насилието в Източна Украйна и противозаконното анексиране на Крим ".

Самият Шолц е определян от политически анализатори като последовател на " умерена политика " по отношение на Русия. Като се изрече в поддръжка на газопровода " Северен поток-2 ", свързващ Русия и Германия, той разкритикува глобите на Съединени американски щати против участващите в плана компании, наричайки ги " интервенция във вътрешните работи на Германия и Европа ". Той има намерение да продължи да си сътрудничи с Русия по въпроси като битката с пандемиите и изменението на климата, предлага да се обмисли въвеждането на безвизов режим за руснаци на възраст под 25 години и да се разширят опциите за руснаците да учат и работят в Германия. Що се отнася до Украйна, Шолц не вижда опция тя да се причисли към НАТО и Европейски Съюз в близко бъдеще и се опълчва на доставките на оръжие за Украйна, като счита, че сходна стъпка дискредитира позицията на Федерална Република Германия като член на Нормандския формат и Минския развой.

Във вътрешнополитическата част на програмата на неговото държавно управление се прокламира отвод от въглищата до 2030 година, развиване на възобновимите енергийни източници (ВЕИ), което то възнамерява да форсира до 80% до 2030 година, и 15 млн. електрически автомобила. Като сполучлив преход към ВЕИ ще бъдат издигнати нови топлоелектрически централи с природен газ (който отделя доста по-малко CO2 спрямо нефта и въглищата). Правителството на Шолц също по този начин желае да улесни поданството, като понижи условието за престояване на пет години и позволи двойното поданство, както и да легализира продажбата на марихуана и да усили минималното почасово възнаграждение от 9,6 евро на 12,5 евро. Политикът се застъпва за наложителна имунизация на популацията и не изключва по-строги ограничения за справяне с пандемията от COVID-19, като към този момент съобщи, че неговият кабинет " няма повече червени линии " в битката с новия ковид.

Личностни черти и елементи

Германските медии го разказват като " разумен, постоянен и съвсем отегчителен " човек, наричайки го " отегчителен бюрократ ", " робот " или " Шолцомат " (от немски Scholz и Automat) поради неговата сухота и безстрастие.
 Снимки: БГНЕС
През април 2017 година е оповестена книгата на Шолц " Земя на вярата " (Hoffnungsland), отдадена на въпроси като миграционната рецесия, бъдещето на Европа и районните спорове.

От 1998 година е женен за Брита Ернст. Тя е член на СДПГ, а в интервала 2014-2017 година е министър на учебното и професионалното обучение в държавното управление на провинция Шлезвиг-Холщайн. От 2017 година е министър на образованието, младежта и спорта в държавното управление на провинция Бранденбург.

Олаф Шолц не принадлежи към нито едно изповедание.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР