Депутатите в 48-мия парламент приключват последния си работен ден, без

...
Депутатите в 48-мия парламент приключват последния си работен ден, без
Коментари Харесай

С обединени усилия ГЕРБ, БСП и ДПС окончателно върнаха хартиената бюлетина

Депутатите в 48-мия парламент завършват последния си работен ден, без да са приели нито един от наложителните закони, нужни за второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност на България. За сметка на това в последния си работен ден те още веднъж се заеха с Изборния кодекс и в последна сметка преодоляха ветото на президента Румен Радев.

„ Хартиената коалиция “, както стана известно обединяването сред Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи за връщане на хартиената бюлетина при гласуванията по време на избори, събра 125 гласа, които бяха задоволителни. За превъзмогването на ветото на президента са нужни най-малко 121 гласа.

За трите партии връщането на хартията беше толкоз значимо, че те даже вкараха точката като първа в днешния дневен ред и оставиха на назад във времето Закона за удължение на действието на тазгодишния бюджет и през 2023 година



В дебата прозвучаха към този момент познатите тези на двата съществени лагера, а от „ Демократична България “ оповестиха, че ще нападат част от текстовете пред Конституционния съд.

Загубихме 50 часа пленарно време за Изборния кодекс – време, което бе изцяло задоволително, с цел да приемем законите за Плана за възобновяване “, разяснява депутатът от „ Продължаваме промяната “ Мирослав Иванов.

Припомняме, че президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията в Изборния кодекс на 14 декември, а Народното събрание съумя скоростно – за по-малко от 10 дни – да го отхвърли.

Според измененията на последващи избори в България ще се гласоподава по два метода – с хартиена бюлетина или с машина. Вотът от машините обаче няма да се регистрира автоматизирано, а посредством ръчно преброяване на издадените от устройствата хартиени разписки. Резултатът ще бъде изчисляван от секционните изборни комисии, които ще сумират данните за двата типа гласоподаване.

Според „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ новите изборни правила връщат най-лошите практики от предишното и разрушават доверието в честността на изборите.

Председателят на Комисията по правни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ отбрани признатите промени и атакува президента като съобщи, че администрацията му е дефинирала ветото, без да разбере задачите на закона и че претекстовете са най-слабите от 30 години насам.

След отменяне на ветото президентът ще има 7-дневен период да подпише указа за обнародването на закона в Държавен вестник. Той влиза в действие три дни след обнародването му.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинизборен кодекс машинно гласоподаване хартиени бюлетини несъгласие Румен Радев президентско несъгласие ПоследниНай-четениРегулации 40 Шишков отсрочва повишението на тол таксите поради инфлацията Политика 68 С обединени старания ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи дефинитивно върнаха хартиената бюлетина Енергетика 1184 Русия стопира петрола за страните, въвели ценовия таван Енергетика 552 Домакинствата получават достъп до ВЕИ финансиране Компании 2330 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Телекомуникации 2300 Nokia и Ericsson напущат Русия и се чака срив на мобилните мрежи Регулации 2183 Комисия за защита на конкуренцията се ускори да ревизира договорката на Спас Русев за „ Булсатком “ Накратко 2162 Вечерни вести: 780 лева МРЗ?; По-евтини винетки; Нови обезщетения за горивата Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР