Депутатите разгледаха на първо четене Законопроекти за изменение и допълнение

...
Депутатите разгледаха на първо четене Законопроекти за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Екоминистърът да управлява Натура 2000, гласуваха на първо четене депутатите

Депутатите разгледаха на първо четене Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за биологичното многообразие. Вносители са Министерски съвет, както Даниела Божинова и Владислав Панев. Народните представители поддържаха законопроекта на Министерски съвет със 106 гласа " за ", 27 гласа " срещу " и 1 глас " въздържал се ". Законотворците отхвърлиха препоръчаните промени в законопроекта от депутатите от ПП/ДБ Даниела Божинова и Владислав Панев с 48 гласа " За ", 33 гласа " срещу " и 65 гласа " въздържали се ".

Целите в законопроекта са директно свързани със основаването на по-голяма успеваемост при ръководството на Европейската екологична мрежа " Натура 2000 ", посредством въвеждането на законодателно равнище на органите за ръководство на предпазените зони, както и техните пълномощия и териториален обсег. Министърът на околната среда и водите се дефинира като народен орган за ръководство на мрежата " Натура 2000 ", както и неговите пълномощия. Разширява се съставът на Националния съвет по биологичното многообразие, който ще подкрепя националния орган на ръководство.

Допълнително, характерните и подробни цели на запазване, ще се вкарат като термин в законодателството, като тяхното създаване ще е наложително за всички предпазени зони. Въвежда се и задължението за създаване на териториални проекти за ръководство зоните на " Натура 2000 ", които да се ползват на териториите на предпазените зони и елементи от тях, попадащи в териториалния обсег на активност на съответните Регионална инспекция за опазване на околната среда, Национален парк или Басейнова дирекция.

Въвежда се условие националната рамка за предпочитани дейности за " Натура 2000 ", разработвана според условията на член 8 от Директивата за местообитанията, да се създава от министъра на околната среда и водите и да се преглежда и приема от Министерския съвет, като е очакван срокът на нейното деяние да бъде 6 години. Въвежда се опция за преразглеждането ѝ на всеки две години при нужда.

В препоръчаните промени в законопроекта, които предложиха депутатите от ПП-ДБ се предвиждаше да се обезпечи дейно и ефикасно ръководство на мрежата " Натура 2000 ", да се сътвори законова наредба на: Националната рамка за предпочитани дейности за " Натура 2000 " ; приемане на предпочитани и подробни цели на предпазените зони. С друга смяна на закона се планува да се сътвори система от органи за ръководство на предпазените зони на национално и районно равнище, както и да се уточнят компетенциите на министерствата във връзка с достъпа и контрола върху потреблението на генетични запаси от промишлените микроорганизми. С предлаганите промени в Закона за биологичното многообразие се планува да се подобрят изискванията за живот, размножаване и оцеляване на животните в зоологическите градини.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР