Депутатите приеха на второ четене днес държавата да може при

...
Депутатите приеха на второ четене днес държавата да може при
Коментари Харесай

Окончателно: България ще може да поема оперативен контрол над „Лукойл“

Депутатите одобриха на второ четене през днешния ден страната да може при нужда да поема действен надзор над „ Лукойл “ – както и над всички други оператори с петрол и нефтопродукти. Предложението бе импортирано от „ Демократична България “, а през днешния ден бе признато дефинитивно.

Предвижда се министърът на стопанската система, при последна нужда, да може да назначава необикновен търговски представител, отпред на „ Лукойл “ за шест месеца, с опция за продължение до 1 година.

„ За “ предлагането гласоподаваха 141 депутати, 24 бяха „ срещу “, нямаше „ въздържал се “. Законопроектът беше подсилен от ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и трима депутати от „ Български напредък “. „ Възраждане “ бяха срещу.

 Гласуване, Лукойл

По думите на народния представител от „ Демократична България “ Мартин Димитров е редно подобен режим да бъде основан, даже и в никакъв случай да не се употребява. Той уточни, че в бранш с произвеждане на електрическа енергия, има такава алтернатива, която в никакъв случай не е била употребена до този миг. „ Важно е да има подобен режим, това е въпрос на национална сигурност “ уточни Димитров.

В рамките на дебата от „ Възраждане “ показаха позиция, че измененията се вършат, с цел да може несъмнено лице да бъде назначено като необикновен търговски представител. Цончо Ганев от „ възобновление пък упрекна „ Демократична България “, че „ предлага национализация “ на „ Лукойл “.

„ Виждам, че сте обезпокоени освен за съветските ползи, а явно и за секването на кранчето за финансиране на някои партии “, дадоха отговор от Демократична България в лицето на Ивайло Мирчев.

Промените идват с изменение в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис.

Между първо и второ четене бе препоръчано страната ни да приключи концесията на „ Росенец “, само че въпросното предложение не стигна до зала, защото беше изтеглено.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР