Депутатите приеха на първо четене предложенията за чисто нов Закон

...
Депутатите приеха на първо четене предложенията за чисто нов Закон
Коментари Харесай

ГЕРБ предлагат Симеонов да не става председател на съвета за хората с увреждания

Депутатите одобриха на първо четене предложенията за чисто нов Закон за хората с увреждания. Подкрепата беше единомислеща.

Още преди гласуването от ГЕРБ оповестиха, че ще вършат ремонти сред двете четения. От най-голямата партия ще изискат не вицепремиерът Валери Симеонов, а общественият министър Бисер Петков да бъде ръководител на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Във към момента нередактирания нов закон е записано, че този съвет ще се управлява от " отрасловия заместител министър-председател ". В момента това е Валери Симеонов, против който от началото на седмицата има протести срещу него поради изявлението му за " кресливи дами " с " сякаш заболели деца " по адрес на майките на деца с увреждания, които упорстваха за правенето и приемането на този закон. Въпреки че вицепремиерът се извини, демонстрациите с искане за оставката му не престават.

Предложението Симеонов да е началник на съвета също провокира напрежение и неодобрение от страна на протестиращите майки. Така се стигна и до днешната поръчка на ГЕРБ, че ще създадат ремонти сред двете четения. Те желаят да се резервира обстановката като в настоящия закон - ръководител на съвета да бъде общественият министър, който управлява органа и в този момент. Най- евентуално предлагането на ГЕРБ ще събере нужните гласове при приемането на текстовете на второ четене.

" Няма драма. Ние сме на първо четене на закона. До влизане в действие на този закон ръководител на съвета е общественият министър. От ГЕРБ ще предложим общественият министър да продължи да е ръководител на съвета ", разяснява от трибуната Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Последваха рецензии от социалистите: " Идеята ви, че няма драма е изцяло неправилна. Драма има - избрали сте за този пост несъответствуващ човек ", разяснява Антон Кутев от Българска социалистическа партия. Лидерът на левицата пък за следващ път Корнелия Нинова пък още веднъж изиска оставката на Симеонов. Последва спор, който провокира зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов от ГЕРБ да разгласи, че депутатите " цапат хубавия законопроект ".

Законопроектът, който беше признат през днешния ден, вкарва и нова индивидуална оценка на човек с увреждане - здравословно му положение, функционалните усложнения, проблемите при ежедневните му действия, както и типа на нужната поддръжка.

От началото на идната година ще има и месечна финансова поддръжка на хората с увреждания за 18 годишна възраст. Тя се дефинира според от степента на увреждане и задачата ѝ е да компенсира разноските, подбудени от увреждането. Размерът на финансовата поддръжка ще се дефинира според от линията на беднотия.

През 2019 година хората с над 90% степен на увреждане с право на непозната, които получават обществена пенсия за неработоспособност, ще получават 57% от линията на беднотия или 198 лева на месец.

Проектът планува и основаването на Държавната организация за хората с увреждания от началото на 2021 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР