Депутатите от Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание приеха

...
Депутатите от Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание приеха
Коментари Харесай

Депутатите приеха да могат да имат двойно гражданство

Депутатите от Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание одобриха трети параграф по време на второ гласоподаване на плана за промени в Конституцията. Той гласи следното:  " За депутат може да бъде определен български жител, който има и друго поданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната ". Предложението е на Христо Иванов и група народни представители.

Депутатът от " ИТН " Гроздан Караджов съобщи, че се отваря кутията на Пандора с въпросния параграф за двойното поданство, като даде за пример бившият министър председател и сегашен съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков.

Председателят на Комисията по конституционни въпроси и народен представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков съобщи, че депутатите нямат точни данни за това какъв брой българи имат двойно поданство, къде живеят или къде живеят отвън България.

Той ще намерения за преходна наредба в плана за промени в Конституцията, която да отсрочи влизането в действие, в случай че Народното събрание реши да одобри този текст до основаването на нужните административно-правни предпоставки по тази причина да се знае какъв брой българи имат двойно поданство, в кои страни се намират и какъв брой време обитава там.

" Да одобряваме текст, с който си купуваме котка в чувал не съм склонен ", разяснява още Чолаков.

Припомняме, че малко по-рано комисията даде такава опция и на депутатите. Разликата тук е, че текстът планува за министрите да не се изисква принцип на уседналост, какъвто се наложи за народните представители с двойно поданство. Гласуването не е дефинитивно, защото занапред следва текстовете да бъдат утвърдени на второ гласоподаване и от пленарна зала, а с цел да станат факт, би трябвало да има и трето четене.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР