Депутатите от ГЕРБ и Продължаваме промяната си размениха взаимно обвинения

...
Депутатите от ГЕРБ и Продължаваме промяната си размениха взаимно обвинения
Коментари Харесай

ГЕРБ обвини ПП за неподдържаните пътища в страната. ПП: Дадохте 2 млрд. за незаконни строежи

Депутатите от ГЕРБ и " Продължаваме промяната " си размениха взаимно обвинявания в коридорите на Народното събрание. Според народните представители от най-голямата парламентарна група Политическа партия не са поели отговорността за неподдържаните пътища от републиканската мрежа. Втора политическа мощ пък упрекна сътрудниците си от ГЕРБ, че над 2 милиарда лева по време на тяхното управление са предоставени за осъществяване на противозаконни градежи.

" Продължаваме Промяната " би трябвало да се засрамят и да поемат своята отговорност - все още морална и политическа, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС и някогашен министър на районното развиване и благоустройство Николай Нанков, който разяснява оповестеното за противоконституционно решение на Народното събрание за поддържане на републиканската пътна мрежа, признато на 20 април.

На брифинг в коридорите на Народното събрание Нанков акцентира, че отговорността за решението, което Конституционният съд разгласи за противоконституционно, може да се трансформира и в материална, защото компании имат право да претендират за пропуснати изгоди за интервала, в който страна не им изплащала " дължимите и приети обратно във времето отговорности ".

Делото беше формирано при започване на май по искане на народни представители от ГЕРБ-СДС. Според решението на предходния парламент Агенция " Пътна инфраструктура " трябваше да заплати 50 % от отговорностите си по контракти за поддържане на републикански пътища от бюджета си за 2022 година, а останалите 50 % след решение на парламент, въз основа на отчет, направен от междуведомствената работна група за определяне на изпълнените действия.

" Българските жители година и половина карат по разнебитени и неподдържани пътища поради сходни дейности ", счита Николай Нанков, представен от Българска телеграфна агенция.

Според Петя Аврамова от ГЕРБ-СДС с решението на предходния парламент за изплащането на дейностите по поддържане законодателната власт " по недодялан и неприемлив метод се намесва в работата на изпълнителната власт ".

" Народното събрание иззема пълномощия за заплащане на сертифицирани и утвърдени действия в тяхната целокупност като качество и размер ", уточни още тя.



Малко по-късно в коридорите на Народно събрание брифинг дадоха и депутатите от Политическа партия, които нарекоха изказванието на ГЕРБ " следващата неистина и борисовка ".

" Днес чухме следващата неистина от ГЕРБ, следващата борисовка по отношение на това, което се е случвало с решението за настоящия ремонт и поддръжка на пътища. Знаете, че през 47-ото Народно заседание бяха тествани 906 задачи на стойност 3,4 милиарда лв.. От тях се откри, че 2,4 милиарда от тези дейности  в действителност не са настоящ ремонт и поддръжка, а са главен ремонт. Това е 15% повдигане на пенсиите за една година, с цел да могат хората да си го показват ", коментира депутатът Настимир Ананиев.

По думите му служебният районен министър Иван Шишков е дал удостоверение преди месец, че  изказванията в междуведомствения отчет на Министерство на регионалното развитие и МФ за 906-те задачи се удостоверяват от ДНСК. Докладът е бил показан на всички народни представители, посочи той и продължи:

" От конференцията разбирам, че ГЕРБ не са чели този отчет, тъй като този отчет покрива 906 задачи - там не се приказва за компании. Много от компаниите са правили повече от едно задание ".

Ананиев акцентира още, че консорциумът, който на Автомагистрала " Хемус " " изнесе в чували милиони левове,  трябваше да получи 500 милиона от тези пари, които бяха спрени с решение на Народно събрание ".

" Разбирам загрижеността на ГЕРБ, само че за нас беше доста значимо общественият запас да бъде предпазен ", добави депутатът от Политическа партия и даде думата на сътрудника си Андрей Цеков.

" Показателно е, че над 2 милиарда лв. по времето на ръководството на ГЕРБ са предоставени за осъществяване на противозаконни градежи, които все още или следва да бъдат отстранени, или би трябвало да търсим изобретателно законодателно решение, с цел да ги обявим за търпими. Сега основният въпрос е ще бъде ли разплатено това нелегално строителство и на каква стойност ще бъде разплатено, ще има ли наказания за изпълнителите и за възложителите на това строителство, тъй като въпросните обекти са възлагани от УС на АПИ по време на ръководството на ГЕРБ. Показателно е, че към този момент втори месец сътрудниците от ГЕРБ и Движение за права и свободи не позволяват чуване на служебния министър в пленарна зала тъкмо по тези въпроси ", сподели Цеков.

От Политическа партия повдигнаха въпроса и за емисията за дълг в Българската банка за развиване.

Решението за емисията за дълг в Българската банка за развиване (ББР) е взето на 21 октомври 2021 година или по време на второто служебно държавно управление на Радев, когато Политическа партия няма никакво присъединяване. Решението за отвод е взето на 10 ноември 2022 година от настоящето служебно държавно управление, отново без никакво присъединяване на Политическа партия, съобщи водачът на Политическа партия Кирил Петков.

Ръководството на банката е в право да търси външен капитал, банката би трябвало да търси спомагателни източници на финансиране, съобщи Лорер. Той изясни, че се е очаквало, когато емисията бъде приключена, лихвата да е под 1 %, само че с настъпването на войната финансовите пазари се затварят и когато още веднъж отварят, лихвите към този момент са разнообразни.

Лорер подсети, че когато " Продължаваме Промяната " е пристигнала на власт, ББР е била със 70 млн. загуба, а към септември т.г. е на 30 млн. облага. Това управление си прави работата, разяснява той.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР