Депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Десислава Атанасова намират странни

...
Депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Десислава Атанасова намират странни
Коментари Харесай

Пукнат ли е язовир "Цанков камък"

Депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Десислава Атанасова намират странни мотиви да регистрират активност през летния си отпуск

© Юлия Лазарова Още по тематиката
НЕК получи позитивна екооценка за плана за " Яденица ", само че това не стопира терзанията на екоактивистите
4 авг 2017
Екоактивисти са срещу плана поради това, че се намира в сеизмична зона
25 юли 2017
Лидерът на Движение за права и свободи не може да бъде разследван към този момент поради депутатския имунитет
14 апр 2010

Обикновено е елементарно да се види дали в нещо има цепнатина или не. Но не всеки път всичко е видно за очите.

Така годишният планов ремонт на язовир " Цанков камък " внезапно стана мотив противоречивият план да бъде даден за инспекция от прокуратурата седем години откакто министър председателят Бойко Борисов преряза лентата на оборудването. Офанзивата против оборудването стартира в петък първо с погрешна публикация във в. " 24 часа " за положението на язовира, по-късно се включиха министър председателят и двама депутати от ГЕРБ и завърши в понеделник (14 август) с искане до прокуратурата да бъде тествано строителството и финансирането на хидровъзела.

Проектът " Цанков камък " стана печално прочут с това, че цената му набъбна от първоначaлно плануваните 440 млн. лева до 1 милиарда, и с това, че някогашният водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лева като съветник по този и още три хидроенергийни плана.

Какво се пукна в " Цанков камък "

В петък в " 24 часа " се появи публикация със заглавие " Чашата на бент. " Цанков камък " се пукна ", в която, без да се цитира източник на информацията, се изяснява, че водите на река Гашня се вливат вместо в язовира на няколко километра под село Стоманово, тъй като коритото на реката е ронливо и се постанова незабавен ремонт.

Още същия ден тази информация беше опровергана от изпълнителния шеф на НЕК Петър Илиев, който съобщи, че няма пръсване на стената или чашката на язовира, " само че има разкъсване на поставената на дъното геомембрана. Още по времето на строителството проектантът е предписал, че би трябвало да се направи оглед след петата година, и ние сега, тъкмо откакто са изтекли 5 години от стартирането, вършим този оглед ", разяснява Илиев по Българска национална телевизия.

Според него фактът, че има скъсана геомембрана, е обикновено положение на употребата.
" Имаме и по други язовири - това са си безусловно естествени неща. Няма нищо притеснително. Някой, в случай че желае да прави някаква сензация, не е тази тематиката ", сподели той.

Въпросният ремонт тече от юли месец, което наложи източването на язовира. Това провокира митинги на риболовци, защото по думите им това е повода рибата в река Гашня да измре. В резултат сред НЕК и Министерството на околната среда и водите бяха проведени срещи, които завършиха с обещания от страна на държавната компания, че ремонтът ще бъде интензивен.

Още тогава от НЕК бяха уведомили, че съгласно направения оглед не се постановат съществени ремонтни действия, а единствено частични повърхностни обработки на облицовката на речното корито. От компанията оповестиха още, че този ремонт е бил плануван още през октомври предходната година и че се постанова, тъй като " част от коритото на реката е в карстов регион, което води до загуба на вода. Това постанова периодически оглед и ремонт на избрани сектори. По време на ремонта се поддържа ниско равнище на язовира, с цел да се изпълнят строително-монтажните действия ", написа в известие на компанията.

ГЕРБ в атака

Въпреки това обаче депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Александър Ненков часове след обявата на публикацията оповестиха във Варна, че ще сезират прокуратурата. Мотивите са, че няколко години след въвеждането в употреба на оборудването се е наложило то да бъде ремонтирано, тъй като можело да се окаже рисково за хората. По думите на Атанасова казусът е " съдържимост, спукана чашка или пропускливостта на мембраната и така нататък ". В понеделник, при внасянето на жалбата, Ненков добави и още един претекст - " Цанков камък " се е оскъпил 3 или 4 пъти, с цел да стигне до сегашната си стойност, която, в случай че се включи пътят към него, възлиза на 1.5 милиарда лева

Инициативата около даването на " Цанков камък " на прокуратурата беше гарнирано и с порция политически обвинявания сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. От ръководещата партия на няколко пъти прецизираха, че в интервала, в който е осъществен планът, е управлявало държавно управление на тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова. Атанасова прикани Нинова да не разяснява единствено основаването на антикорупционен орган, а да даде мнение дали той би следвало да се занимава със договорка като плана " Цанков камък ".

" Такава инвестиция може да се върне след 1200 - 1300 години, в случай че оборудването работи. Но тъй като не работи, ще се изплати след 3000 години несъмнено ", съобщи самият Борисов, отново във Варна. Той напомни, че сигнал за " Цанков камък " бил подаван и през 2010 година, само че съгласно него казусът е бил " потулен " от тогавашния основен прокурор Борис Велчев.

От своя страна Корнелия Нинова посъветва Борисов да не не помни да включи в сигнала и себе си, тъй като планът е завършил по време на неговото първо държавно управление.

Мълчанието на енергийните агнета

Нито Министерството на енергетиката, нито Българският енергиен холдинг, който е шапката на НЕК, пожелаха да разясняват пред " Капитал " дали е направена инспекция на язовира и какво е неговото действително положение. Това наподобява необичайно на фона на изявленията, че ремонтът може да се окаже рисков за хората, само че е разбираемо поради офанзивата на премиера и ръководещата партия.

Единственият представител на изпълнителната власт, който се намеси по случая, беше заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който още в петък дружно с двамата депутати е обяснил, представен от БНР, че " сега сътрудниците от Националната електрическа компания обследват тези карстови скали, за какво се губи водата, откакто един път са сложени тези мембрани, тези бетони са излети там на място, откакто тези всичките пари са заровени. Какво се случва, че 7 години по-късно ние още веднъж сме в патова обстановка и би трябвало да правим поправки, да харчим средства, които по този начин или другояче нерентабилният план, който ще се изплаща повече от 100 години, в този момент отначало би трябвало да влагаме средства за поправки ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР