Депутатите одобриха закупуването на нови осем бойни самолета F-16. Новите 8

...
Депутатите одобриха закупуването на нови осем бойни самолета F-16.
Новите 8
Коментари Харесай

Депутатите одобриха закупуването на нови осем самолета F-16

Депутатите утвърдиха закупуването на нови осем бойни самолета F-16.

Новите 8 машини минаха със 162 гласа " за ", 49 " срещу " и 11 " въздържал се ".

Решението бе признато с гласовете на ГЕРБ-СДС, " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Български напредък ". Против гласувата депутатите на Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

С приемането на решението народните представители позволяват на Министерския съвет да изготви контракти за договорката.

Проектът планува окомплектоване с техника и въоръжение на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители - 16 самолета F-16 Block-70 и довеждане докрай на процеса по създаване на цялостни качества за обслужване и употреба на авиационната техника, оборудването, въоръжението и наземните системи, придобивани в границите на първия и втория стадий от план " Придобиване на нов вид военен аероплан ".

Преди това депутатите влязоха в изострен спор по машините, като даже съперниците на новите машини се изправиха един против различен.

11% от сумата да се заплати преди, а 89% - след идването на първия транш самолети, уточни някогашният министър председател Кирил Петков. От юли 2022 година имало писмо от Агенцията по сигурност на Съединени американски щати, което давало зелена светлина да преразгледаме заплащанията при положение на веселба на доставката от първия транш. " Това дава преговорно преимущество на България, от което държим Министерския да се възползва. Това е изискване ПГ на " Промяната " да поддържа плана ", съобщи съпредедателят на партията.

Цончо Ганев от " Възраждане " нападна предходния кабинет на Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, че не са се възползвани от съглашение за индустриално съдействие със Съединени американски щати. Министър Даниел Лорер и минситерството му " пропуснали " да го задвижат, макар готовността на Щатите. Според Ганев е могло наш военно-промишлен цех да прави " възможни ремонтни действия на колесниците на тези чертежи ".

От Българска социалистическа партия отвърнаха, че когато са дали своят вот срещу ф-16 " Възраждане " ги нямало на политическия небосвод, в предното Народно събрание пък цялата им група гласувала за ф-16, което провокира подвиквания от залата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР