Депутатите могат да не стъпват в парламента и ден, но

...
Депутатите могат да не стъпват в парламента и ден, но
Коментари Харесай

Пеевски получава депутатската си заплата, въпреки че не стъпва в НС

Депутатите могат да не стъпват в Народното събрание и ден, само че все пак да получават възнагражденията си, обезпечени от българските данъкоплатци. Стига отсъствията им да са извинени. Правилникът на Народното събрание позволява тази опция, само че досега от нея се възползва единствено един народен представител – избраникът от Движение за права и свободи Делян Славчев Пеевски, който очевидно избира да се изявява не от парламентарната естрада, а в личните си медии.

От конституирането на 44-то Народното събрание на 19 април 2017 година, до края на месец януари 2018 година, Делян Славчев Пеевски е отсъствал от пленарни съвещания 101 пъти, само че всичките му отсъствия са извинени. Това излиза наяве от отговор на администрацията на Народното събрание, възложен на Mediapool по Закона за достъп до социална информация. За това време депутатът няма нито едно " безпричинно неявяване " от пленарна зала, сочи регистърът за неизвинените отсъствия на националните избраници.

От предоставените документи и регистъра се вижда, че Пеевски не извинява отсъствията си само от съвещанията на икономическата и земеделската комисии, в които той членува от квотата на Движение за права и свободи.

Това на практика значи, че националният представител, който участва единствено на клетвата си като подобен при конституирането на Народното събрание, получава цялостната си работна заплата като народен представител, без добавките, които му се поставят месечно за присъединяване в профилираните комисии към Народно събрание.

Според Правилника за организацията и активността на Народното събрание (ПОДНС) народните представители получават главно месечно заплащане, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правно отношение в публичния бранш, съгласно данни на Националния статистически институт. Основното месечно заплащане се преизчислява всяко тримесечие, като се взема поради средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие.

30 000 от хазната за нито един работен ден

Проверка на Mediapool в уеб страницата на Национален статистически институт сочи, че междинната заплата в публичния бранш за третото тримесечие на 2017 година е 1050 лв.. Депутати признаха импровизирано, че все още главното им месечно заплащане е 3150 лв..

Макар Пеевски да не върви на работа, той е получил над 30 000 лв. от хазната за 10 месеца от началото на работата на 44-то Народно събрание. За това време той не е взел участие в гласуването или разискването на нито един законопроект в пленарна зала или в отрасловите комисии. В този интервал обаче Пеевски беше вносител на два закона - " против вторичното плячкосване на КТБ ", както го анонсира съавторът му Йордан Цонев и импортираните предходната седмица ремонти в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби. В нито един от двата случая депутатът даже не благоволи да се появи обществено да обясни претекстовете си и да дава отговор на репортерски въпроси. Личните му позиции и по двата плана бяха " обнародвани " в публицистичен тип в издаваните от него вестници. Пред медиите приказваха сътрудниците му от Движение за права и свободи. Депутатът от партията и съавтор на Пеевски за медийния му закон Велислава Кръстева изясни отсъствието на сътрудника си с думите на почтения ръководител на придвижването Ахмед Доган за " груповото тяло " на Движение за права и свободи.

От парламентарната администрация не дадоха отговор какви значими задължения постановат отсъствията на депутата да бъдат извинявани, с цел да получава цялостната си заплата. В документа, който бе възложен по ЗДОИ, е направена отпратка към правилника на Народното събрание, който регламентира извиняването на отсъствията. От отговора излиза наяве, че Пеевски след позволение на ръководителя на парламентарната си група Мустафа Карадйаъ е уведомил шефа на Народното събрание за " уважителните си аргументи ".

Мистичните " уважителни аргументи "

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева не пожела да каже на какво съображение е извинила отсъствията на Пеевски.

" Отсъствията на депутатите се позволяват от ръководителя на парламентарната група, които от своя страна уведомяват ръководителя на Народното събрание. Председателят на Народно събрание няма да пълномощия да извинява отсъствия на депутати, тъй като съгласно член 136 от ПОДНС режимът е осведомителен ", сподели Караянчева пред ред Mediapool.

Какво гласи въпросният член 136:

Чл. 136. (1) Народният представител е задължен да участва на съвещанията на Народното събрание и на комисиите, в които е определен.
(2) Народен представител, на който се постанова да напусне съвещанието, преди да е приключило, или да закъснее за съвещание, уведомява дежурните секретари или управлението на съответната комисия.
(3) Народен представител, на който се постанова да отсъства по уважителни аргументи от съвещание на Народното събрание или от съвещание на комисия, авансово уведомява ръководителя на Народното събрание, надлежно ръководителя на съответната комисия.

Потърсен за коментар, водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадйъ не бе открит в Народното събрание. Впоследствие въпроси до него на какво съображение извинява съвсем едногодишното неявяване на Делян Пеевски от Народно събрание, бяха отправени и документално до пресцентъра на Движение за права и свободи. Отговори по този начин и не бяха получени.

Юристи разясниха пред Mediapool, че текстът от парламентарния устав, регламентиращ отсъствията, в действителност е мощно еластичен. Депутати пък настояват, че спазването му е въпрос на " персоналната съвест и благовъзпитание ". По думите им множеството от тях постоянно за били глобявани за нерегламентирани отсъствия. " Когато липсваш без основателна причина има финансова глоба – 2/3 от надницата за деня. Аз съм отсъствал без да показвам уважителни аргументи и съм понасял финансовите наказания за това ", сподели пред Mediapool депутат от левицата.

Богатството на Пеевски

Депутатът Делян Пеевски е рекордьор по замогване по време на присъединяване си във властта. За последните 9 години, откогато за пръв път бе определен за народен представител, той се е сдобил с бизнес за към 62 млн. лева и влогове за почти 17 млн. лева, видно от последните оповестени от Сметната палата имуществени заявления на хората на висши държавни длъжности.

Официалните спестявания на народния представител от Движение за права и свободи са нарастнали с удивителните 525 пъти от 2009 година до момента – от 32 361 лева на към 17 млн. лева през май 2017 година В средата на 2017 година стана ясно, влоговете на Пеевски са скочили фрапантно - от към 100 000 лева, колкото той е оповестил в декларацията си през 2016 година, на въпросните 17 млн. лева

Публично оповестеният бизнес на Пеевски също солидно се е разрасна. Стойността на притежаваните от него сдружения се е нараснала от към 1 млн. лева през 2016 година на към 62 млн. лева година по-късно. Повечето му компании са непознати и незнайни на българската общност, най-вероятно и на гласоподавателите му. Най-скъпото му владеене са книжата в " Mercury Holding Ltd” – 39 млн. лева, а други близо 10 млн. лева е цената на каузи му в " Intrust Limited”. Пеевски е оповестил още близо 7 млн. лева в " Proof Method Marketing” и 4 млн. лева в " Интръст” ЕАД.

Декларираните парцели на депутата остават трите му жилища в София, добити сред 22-та и 24-годишната му възраст.

На фона на тези суми и безапелационния му отвод да идва в Народното събрание, където да заработва заплата си за като народен представител, той обаче не се отхвърля от средствата, изплащани от данъкоплатеца за устоя на народните представители.

Само за съпоставяне – информация в регистрите на Народното събрание демонстрират, че по времето, когато Ахмед Доган бе още водач на Движение за права и свободи и също не идваше на работа - като се изключи някои знакови гласувания, той не е извинявал отсъствията си и не се е възползвал от депутатското си заплащане. По това време и отсъствията на Пеевски от Народно събрание също не са били писмено оправдани.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР