Депутатите избраха Красимир Влахов за конституционен съдия от квотата на

...
Депутатите избраха Красимир Влахов за конституционен съдия от квотата на
Коментари Харесай

Избраха Красимир Влахов за конституционен съдия

Депутатите избраха Красимир Влахов за парламентарен арбитър от квотата на Народното събрание.

Предложението беше признато с 127 гласа "За “ и 55 "Въздържали се ".

Красимир Влахов беше препоръчан от ГЕРБ и подсилен от "Обединени патриоти “. По време на чуването му в парламентарната правна комисия той получи поддръжката и на Движение за права и свободи, а депутатите от Българска социалистическа партия гласоподаваха "въздържал се “.

В ревюто си Влахов благодари на народните представители, които са го издигнали, и дефинира този акт като “символичен за отношението сред управляващите “.

Той уточни още, че за цялото си съвсем 30-годишно битие Конституционния съд се е трансформирал освен в поръчител на конституцията, само че и в поръчител на демократичния преход.

По време на изявлението си Влахов изясни и че поддържа въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба – механизъм, който ще разреши на жителите да се обръщат непосредствено към Конституционния съд без да е нужно посредничеството на Висшия адвокатски съвет или омбудсмана.

В последното за седмицата пленарно съвещание депутатите започнаха работа с разискване и гласоподаване на кандидатурата на Красимир Влахов за парламентарен арбитър.

Влахов бе единственият претендент за поста от квотата на Народното събрание,

а номинацията му бе направена от партиите от ръководещото болшинство ГЕРБ и "Обединени патриоти “.

Заявено бе, че той ще получи поддръжката и на партия "Воля ", които я оповестиха след извършената среща него. Красимир Влахов организира такава среща и представители на групата на Движение за права и свободи, които не обявиха позиция по отношение на неговата кандидатура, само че пък дадоха поддръжката си по време на гласуването в Комисията по правни въпроси.

Само "БСП за България “ бяха безапелационни, че Красимир Влахов няма да може да разчита на гласовете на техните депутати. Нещо повече – от левицата упрекнаха ръководещите, че изборът на парламентарен арбитър е превдварително решен, а това стана повода Янаки Стоилов, който трябваше да бъде номинацията на Българска социалистическа партия, да се откаже от конкуренцията.

Красимир Влахов към този момент бе изслушан от Правна комисия, а кандидатурата му – подкрепена.

Влахов, който бе досегашен заместник-председател на Върховния касационен съд, остана единственият претендент от парламентарната квота, откакто номинираният от Българска социалистическа партия Янаки Стоилов се отдръпна. Общо трима нови конституционни съдии би трябвало да бъдат определени през ноември. Останалите две имена ще бъдат излъчени от президента Румен Радев и двете висши съдилища.

Кой е Красимир Влахов

Красимир Влахов е роден на 24 септември 1972 година в гр. Плевен, като е приключил юридическото си обучение в СУ "Св. Климент Охридски “. Професионалният му път стартира през 1996 година като младши арбитър, а през октомври 1997 година е назначен за арбитър в Софийския областен съд, където по-късно става негов заместник-председател.

През 2004 година е командирован във Върховния касационен съд, а през 2008 година е определен за ръководител на Софийския областен съд.

През 2012 година Влахов е назначен за заместник-председател на Върховния касационен съд. А от 20 февруари 2018 година до сегашния миг заема длъжността арбитър във Върховния касационен съд.

Конституционният съд на България се състои от 12 съдии с 9-годишен мандат. 1/3 от тях се избират от Народното събрание, 1/3 се назначават от президента и 1/3 се избират от общо заседание на съдиите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Цветанов и Карадайъ с изненадваща среща в Народното събрание

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР