Депутатите гласуваха процедурните правила, по които ще се приемат измененията

...
Депутатите гласуваха процедурните правила, по които ще се приемат измененията
Коментари Харесай

НС одобри процедурните правила, по които ще се приемат измененията в Конституцията

Депутатите гласоподаваха процедурните правила, по които ще се одобряват промените в Конституцията. 

Проектът на решение бе подсилен от депутатите от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи.   " Против " бяха депутатите от " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ". 

В хода на разискването депутатите одобриха публицистични ремонти. С една от тях се дава право на всеки депутат да прави писмени оферти за промени в Конституцията сред първо и второ четене.

Според решението Народното събрание разисква и приема на три гласувания в разнообразни дни Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Срокът за разглеждане на постъпилото предложение стартира да тече от деня на внасяне на законопроекта, като се изключва времето, през което Народното събрание е във почивка, написа още в признатите процедурни правила.

Според тях на първо гласоподаване законопроектът се преглежда, откакто Народното събрание изслуша отчета на комисията. Вносителите показват претекстовете към законопроекта в границите на 20 минути. При първото гласоподаване законопроектът се разисква и гласоподава по принцип и в целокупност. Обсъждането протича при изискванията и по реда, очакван за разискване на законопроекти при първо гласоподаване, като разполагаемото време на парламентарните групи се удвоява. Законопроектът е признат на първо гласоподаване, в случай че за него са дали своят вот три четвърти от всички народни представители, плануват разпоредбите. 

Ако законопроектът получи по-малко от три четвърти, само че не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, се слага за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, в случай че за него са дали своят вот не по-малко от две трети от всички народни представители, планува решението. 

Между второ и трето гласоподаване не се вършат оферти по текстовете, плануват още разпоредбите. След второто гласоподаване комисията по конституционни въпроси показва текста за трето гласоподаване, като тя може да прави единствено редакционно-технически ремонти. Третото гласоподаване е планувано да бъде в целокупност и поименно. Законопроектът за промени в Конституцията ще се смята за признат на трето гласоподаване, в случай че за него са дали своят вот две трети от всички народни представители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР