Депутати от Комисията по труда, социалната и демографската политика (КТСДП)

...
Депутати от Комисията по труда, социалната и демографската политика (КТСДП)
Коментари Харесай

Депутати от здравната и социалната комисия в парламента се срещнаха с НПО и хора с редки увреждания

Депутати от Комисията по труда, обществената и демографската политика (КТСДП) и Комисията по опазване на здравето се срещнаха с представители на Неправителствени организации бранша и хората с редки увреждания.

Дневният ред съдържаше една точка, в която народните представители взеха присъединяване в полемика на тематика „ Осигуряване на сложна грижа за хората с увреждания и с редки болести – провокации и вероятни решения “. Срещата се организира на 28 септември 2023 година и бе водена от Деница Сачева- ръководител на Комисията и проф. Костадин Ангелов- ръководител на здравната комисия, съобщи пред кореспондент на ДНЕС+ депутатът от СДС-Варна в парламентарната група ГЕРБ-СДС доцент Медиха Хамза.

По време на срещата-дискусия, депутатите взеха решение да се сътвори междуведомствена работна група, дружно със обществения и здравния министър и представителите на НПО-сектора, Министерството на финансите, Националната здравноосигурителна каса, Националния застрахователен институт, Комисията за отбрана от дискриминация, Омбудсмана на Република България и пациентски организации.

Депутатите дадоха период до три месеца междуведомствената група да да изготви всички нужни подзаконови нормативни промени, в които да са отразени предложенията на медицинските експерти, пациентските и неправителствените организации, за обезпечаване на навременна и сложна грижа за хората с увреждания и с редки болести.

В хода на диалозите, членовете на комисиите взеха решение още, преди внасянето в Народното събрание на Националната здравна тактика 2030, в наличието й да бъдат включени политики, свързани с редките болести, със съответния проект за деяние, съдържащ съответни ограничения, дейности, запаси и периоди за осъществяване, както и да бъде планувано нужното финансиране.

Взе се и решение в период до 6 месеца министърът на опазването на здравето да изготви и одобри Национална тактика за редките заболявания, с проект за деяние, съдържащ съответни ограничения, дейности, запаси и периоди за осъществяване, както и обезпечаване на съответното финансиране. При правенето на тактиката да се вземат поради мненията и предложенията на медицински експерти и на пациентски и неправителствени организации, изясни още доцент Хамза, която членува в Комисията по труда, обществената и демографската политика.

В края на срещата-дискусия, депутатите сплотиха отзиви към решението, Министерският съвет да внесе в Народното събрание законопроект за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 година, съдържащ нужните средства за одобряване на нов лист с помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания, отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, от Националната здравноосигурителна каса, който да влезе в действие от 01.01.2024 година, като нарастването на средствата по отношение на тези в Закона за бюджета на НЗОК за 2023 година да бъде не по-малко от 100%.

По време на срещата бяха дадени голям брой оферти, които депутатите трансфораха в решения.

По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР