Депутати от ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) и

...
Депутати от ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) и
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлагат забрана за внос на руски петрол в България

Депутати от ГЕРБ , “Продължаваме смяната - Демократична България ” ( ПП-ДБ ) и Движение за права и свободи оферират България да се причисли към европейската възбрана за импорт на съветски петрол. Ограниченията бяха признати в през 2022 година, само че България получи опция да продължи да внася нефт от Русия до края на 2024 година Сега се предлага това изключение да отпадне.

е импортиран в Народното събрание с подписите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов , Кирил Петков и Христо Иванов от ПП-ДБ, Делян Пеевски от Движение за права и свободи и други депутати от трите партии. Той обаче няма да се преглежда в Народното събрание незабавно, тъй като то излиза в едномесечна лятна почивка.

Проектът планува България да анулира изключението за потребление на съветски нефт до един месец след влизането на закона в действие. Дава се опция този период да бъде продължен с утвърждението на Народното събрание, в случай че Съветът по сигурността на Министерски съвет реши, че е непълен.

От изключението се възползва рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас ”, която внася и преработва съветски петрол. Тя е благосъстоятелност на записаната в Швейцария компания “Литаско ”, която е дъщерна на съветската “Лукойл ”.

“Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на “Лукойл ”, а оттова и на Кремъл, от спомагателни облаги за финансиране на военните му старания в Украйна ”, написа в претекстовете на вносителите.

“Ако съветската компания не съблюдава изискванията за цялостна диверсификация на доставките на недопечен нефт, държавното управление би трябвало да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл ”, под държавен надзор посредством необикновен търговски шеф. ”

Проектът планува и правила за назначението на подобен шеф.

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев сподели, че е допустимо изключението за импорт на съветски нефт да отпадне до края на октомври.

“Този път сборът на гласовете на трите парламентарни групи би трябвало да е поръчител, че [законопроектът] ще бъде признат с болшинство ”, сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

По-рано през седмицата Добрев изненадващо предложи да отпадне дерогацията, която позволява импорт на съветски нефт в България, сред първо и второ четене на Закона за държавния бюджет. Предложението.

Новият законопроект планува това да стане през промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения против Русия поради войната в Украйна.

Европейският съюз (ЕС) вкара възбрана за вноса на съветски нефт след началото на съветската военна експанзия против Украйна.

По гледище на държавното управление на Кирил Петков за България беше планувана специфична дерогация (изключение) от възбраната за импорт на недопечен петрол и на петролни артикули за стеснен интервал - до края на 2024 година Така страната остана единствената в Европейски Съюз, която може да внася съветски нефт по море.

Експерти предупреждаваха, че изключението от петролното ембарго и военната ѝ експанзия против Украйна.

“Лукойл Нефтохим Бургас ” твърди, че не може да работи напълно с петрол, друг от съветския. Експерти оспорват това изказване, а в този момент такава теза изрази и Делян Добрев от ГЕРБ.

“Няма нито едно доказателство, че тази рафинерия не може да работи напълно с неруски нефт ”, сподели той, представен от БНР.

По-рано през седмицата, които целят да ускорят процедурата по връщане на държавния надзор върху нефтеното пристанище “Росенец ”, което сега е обещано на концесия на “Лукойл ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР