Депутатът от Върховната Рада от забранената в Украйна проруска партия

...
Депутатът от Върховната Рада от забранената в Украйна проруска партия
Коментари Харесай

Обвиниха депутат от украинския парламент в държавна измяна

Депутатът от Върховната Рада от неразрешената в Украйна проруска партия " Опозиционна платформа за живот "  Александър Пономарьов е обвинен в държавна измяна, предаде украинската версия на " Свободна Европа ". Извършват се претърсвания в дома му и офисите на компаниите му.

Пономарьов е считан за най-влиятелния предприемач в окупирания понастоящем украински град Бердянск. Според проверяващите в първия ден от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година политикът заминал за Бердянск (градът е високомерен три дни след началото на войната).

Там той записал бизнеса си по съветското законодателство, открил сметки в клонове на съветски банки и доставял строителна техника на руснаците. Руските управляващи са му обезпечили отбрана, заяви украинското Държавното бюро за следствие. 

Според следствието по време на войната Пономарьов неведнъж е пътувал до Русия и анексирания Крим. Смята се, че депутатът има съветско поданство от най-малко 18 години. 

Грозят го до 15 години затвор.

От началото на съветската инвазия през 2022 година в Украйна са формирани над 1300 каузи за държавна измяна, заяви Службата за сигурност на Украйна в началото на юли. По член за съучастничество с страната агресор са формирани 23 наказателни каузи. Други 286 каузи са заведени по член за колаборационизъм - оптималното наказване е пожизнен затвор.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР