Депутатът от БСП Явор Божанков отправи емоционална реч, в която

...
Депутатът от БСП Явор Божанков отправи емоционална реч, в която
Коментари Харесай

Емоционалната реч на Явор Божанков от БСП за Украйна: Русия няма да спечели тази война!

Депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков насочи прочувствена тирада, в която поддържа оказването на военна помощ за Украйна. Социалистът излезе на парламентарната естрада и застана на изцяло противоположна позиция на формалната партийна линия в Българска социалистическа партия. Това се случи по време на, които още веднъж се трансфораха в естрада за Българска социалистическа партия и " Възраждане " за " заканите " им от вида, че изпращането на оръжие за Украйна ще въвлече България във войната.

Божанков разкритикува държанието на личната си партия и даже упрекна, че мнението на левицата е построено на база " накъде духа вятъра " на публичното мнение. Депутатът изрази позицията си в поддръжка на изпращането на оръжие на Украйна " с ясното схващане какви последици може да има " за самия него.

" Не мога да се съглася с тезата, че това решение включва България във войната. По простата причина, че даже прилежаща (Северна) Македония е изпратила оръжие доста от дълго време, както и Чехия, и цяла Европа. Никой не е влезнал директно във войната. Не би трябвало и българските жители да се плашат, а те се плашат с политическа цел ", съобщи Явор Божанков.

Депутатът от Българска социалистическа партия акцентира, че водачите са тези, които би трябвало да водят хората, а не да гледат публичното мнение - " накъде духа вятъра и да опънем платната, с цел да се понесем на течение на публичния спор ".

" Това е исторически миг освен за България, а и за Европа. Решението е значимо. То е алегорично и ще сложи България по пътя на своя цивилизационен избор ", добави още той.

" Неотдавна Русия ни разгласи за неприятелска страна, и то, когато бяхме прекомерно другарски настроени. Нито оръжие сме изпращали, нито, както споделят някои - сме взели участие в спора. Но въпреки всичко Русия ни разгласи за неприятелска страна и това е тяхното отношение към нас.

Няма нищо общо историческата признателност. Няма нищо общо нашето почитание към съветската просвета с действителността през днешния ден. И с обстоятелството, че Русия е агресор. С обстоятелството, че Русия атакува Украйна. С обстоятелството, че целият цивилизован свят зае тази позиция.

И тук делението на цивилизован и некултурен свят е същинско. От едната страна са Русия, Северна Корея, Сирия и Беларус - единствено диктаторски режими. От другата страна е демократичният свободен свят, модерните свободни деморкатичични страни. Дори Сърбия е заела своята безапелационна позиция ", съобщи Божанков.

Той сподели, че тази война " рано или късно ще свърши " и ще има развой на възобновяване.

" Тази война рано или късно ще свърши. Ще има развой на възобновяване и ще бъде прекомерно лицемерно България да желае да е част от стратегиите за възобновяване и развиване. Да е част от солидарността тогава, когато се получават пари, само че да не е част тогава, когато един народ страда, стои на мрачно и студено и е подложен на систематична експанзия.

Жени, деца, цивилна инфраструктура, млади, възрастни, сега на минусови температури в Украйна са подложени на систематичен тормоз, гнет и геноцид от Руската федерация.

Този спор се води единствено тук. Оттук на запад подобен спор няма. Никой няма подозрение коя страна е права и коя не е права ", акцентира Божанков.

Депутатът от Българска социалистическа партия продължи, като сподели, че е обикновено българските жители да бъдат комплицирани, защото даже президентът Румен Радев, който е човек с опит, е споделил, че явно Русия ще завоюва войната. По думите му това споделят и доста медии, уеб сайтове и източници на съветска агитация, само че това в действителност не е по този начин явно.

" Уважаеми сътрудници, без да съм специалист в тази тематика се съгласяват единствено с една теза, изказана дотук. Дори и сътрудниците от " Възраждане " споделиха, че ще ни съдят за това по какъв начин сме дали своят вот и какво сме споделили. Такъв ден в действителност ще пристигна, има значение и ще има значение. Може би освен за нас, само че и за поколенията след нас, за нашите деца – кой какво е споделил, по какъв начин е дал своя вот и на каква позиция е.

Аз съм безусловно уверен в своята позиция с ясно схващане какви последици може да има тя за мен и по какъв начин може да се разчете. Но съм уверен и желая да го кажа, ще пристигна ден, в който ще беседваме отново кой е бил прав, ще се носи отговорност и аз мога да ви кажа едно: Русия няма да завоюва тази война ", приключи речта си Божанков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР