Депресията намалява, ако ставате по-рано. До този извод стигнаха учени

...
Депресията намалява, ако ставате по-рано. До този извод стигнаха учени
Коментари Харесай

Депресията изчезва, ако ставаме един час по-рано

Депресията понижава, в случай че ставате по-рано. До този извод стигнаха учени от университета на " Болдър ", института " Броуд ", Масачузетския софтуерен институт и Харвардския университет след огромно проучване. Рискът от меланхолия пада с цели 23 % просто като изместим ставането от леглото с един час по-рано.

Специалистите са създали подробен разбор на данните за здравословното положение на 840 000 души. Те откриват, че депресията е обвързвана с предразположението на хората да спят в избрани часове на деня.

„ От известно време насам знаем, че съществува връзка сред времето за сън и настроението, само че въпросът, който постоянно чуваме от практикуващите лекари, е: " Колко по-рано би трябвало да караме хората да си лягат, с цел да забележим усъвършенстване? ", споделя старши създателят на изследването Селин Ветър, професор по интегративна логика на психиката в университета на Болдър, Колорадо. " Открихме, че даже изместване от един час по-рано може да понижи доста риска от меланхолия “, добавя той. Това обаче не значи да спим един час по-малко. Достатъчно е просто да си лягаме час по-рано и да ставаме по-рано, с цел да сведем риска с 23 %. Нещо повече - навикът да се ляга преди 23 часа е изключително потребен, защото е обвързван с намаляване с 40 % на риска от депресивни положения.

Предишни изследвания демонстрираха, че хората вид " сови " са изложени на два пъти по-висок риск от меланхолия от " чучулигите ", без значение от продължителността на съня им. Както е известно, чучулигите се разсънват рано, към 6-7 часа, леко и доброволно. Но вечер се усещат доста изтощени, даже да нямат предпочитание за сън. Обикновено те би трябвало да си лягат към 22:00 ч. Най-продуктивни са до обяд. Совите пък са напълно неспособни да стават рано. Затова пък могат да са бодри цяла нощ. През тъмната част от денонощието тяхната продуктивност се усилва.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР