Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука,

...
Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука,
Коментари Харесай

Проф. Искра Баева: 24 май е абсолютно безспорен празник, но крие риск

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност да стане народен празник и да размени настоящия 3 март. Това е едно от предложенията на ПП-ДБ за конституционни промени.

24 май е безусловно безспорна дата, само че съгласно мен не би трябвало да бъде народен празник заради обстоятелството, че този празник поражда непринудено и е национален празник. Превръщането му народен ще го политизира, сподели пред бТВ проф. Искра Баева. Без никакво подозрение това е най-българския празник и е национален, сподели още тя.

3 март на дава отговор на две условия, които са основни един празник да бъде народен – обединяването на нацията и какъв белег има в неговата еднаквост. Свободна България би трябвало да има своята еднаквост и роля в история, сподели пък доцент Георги Лозанов. Нека да извадим съветския детайл, когато приказваме за народен празник, сподели още той. И изясни, че националният празник е политическо решение. След като политиците са получили краткотрайно болшинство не би трябвало да вземат решение такива национални въпроси, отговори му Баева.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР