Денят на Свети Иван Рилски, който е и Ден на

...
Денят на Свети Иван Рилски, който е и Ден на
Коментари Харесай

У нас – бегло, в Унгария Свети Иван Рилски и Деня на българо-унгарското приятелство - чествани тържествено

Денят на Свети Иван Рилски, който е и Ден на българо-унгарското другарство бе празнуван тържествено в Унгария, за разлика от надалеч по-беглото му споменаване у нас, се споделя в прессъобщение на НФСБ.

Духовният център на Унгария – Естергом и тази година сподели, че пази загатна за небесния настойник на България. В Базиликата – най-внушителната катедрала на Унгария, бе отслужена тържествена работа. На нея участва и българската делегация, водена от водача на НФСБ Валери Симеонов.

Именно тук, в Базиликата се случва и едно от огромните чудеса, които се свързват с огромния български светец. По време на една от следващите Унгарско-византийски войни мощите на Свети Иван Рилски са взети от Крал Белла Трети и са пренесени в родния му Естергом. Тогавашният католически архиепископ споделя, че не е чувал за сходен светец. Затова Иван Рилски го санкционира с онемяване. След като коленичил пред мощите и изискал амнистия от българският светец – архиепископът проговорил. Това предиздвикало Белла Трети да си промени решението и върне мощите на българския небесен покровител в Средец (София).

Валери Симеонов и представители на Българското самоуправление в Унгария се преклониха пред Свети Иван Рилски, заставайки пред паметната плоча, инсталирана на една от стените от българската общественост в Унгария за Деня на българско-унгарското другарство през 2016 година

По-рано през днешния ден съвещанието на Унгарския парламент стартира с триминутна тирада на ръководителя му Ласло Кьовер, отдадена на 19 октомври.

Кьовер се обърна със специфични благодарности към Валери Симеонов, акцентирайки заслугите му този ден да бъде приет с решение на парламентите на България и Унгария.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР