Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

...
Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим
Коментари Харесай

Нанков: Върху кръв не може да се гради друго освен диктатура. Да не го позволим никога повече!

Денят на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим е избран с решение от 19 януари 2011 година на нашето държавно управление по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Това напомни зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков, който също уважи паметта на починалите.

В нощта на 1 против 2 февруари 1945 година така наречен Народен съд осъжда на гибел трима регенти, 67 депутати, министри, генерали, полковници, банкери. Присъдите са изпълнени същия ден. Много от околните на подсъдимите са изселени още преди процеса. За девет месеца от домовете им са прогонени 28 131 души и хиляди са убити. Невинните българи, убити без съд и присъда след 1944 година, а други мъчени по най-жесток метод, съгласно другите източници са над 40 хиляди.

"Но това не стига на репресивния режим - основават се и лагери, цинично наричани трудово-възпитателни общежития, в които доста жители са изпитали безчовечен ужаси и страдания, а други намерили гибелта си. Оцелелите и всички ние желаеме единствено правдивост, не възмездие. Защото, имам вяра, сме научили един от най-важните уроци – върху кръв не може да се гради друго с изключение на тирания. Да не го позволим в никакъв случай повече! Нека отнетите животи бъдат скъпия залог за това в никакъв случай към този момент да няма комунизъм! ", написа във фейсбук Нанков.

Днес почитаме жертвите на комунизма. Навършват се 76 години от един от най-кървавите дни в родната история. Денят на...
Публикувахте от в 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР