Ден след като стана ясно, че изпитните дати за матурите

...
Ден след като стана ясно, че изпитните дати за матурите
Коментари Харесай

Родители и учители искат учебната година да приключи дистанционно

Ден откакто стана ясно, че изпитните дати за матурите най-вероятно ще бъдат наново промени и отсрочени за месец юни, един въпрос продължава да вълнува родителите – ще се връщат ли децата им в клас до края на образователната година, откакто сходни разновидности към този момент се разискват при възможна анулация на изключителното състояние в страната. Родители, преподаватели и шефове приканват образователната година да завърши отдалечено за всички класове, а седмокласниците и зрелостните да участват физически на националното външно оценяване и матурите.
 
Преподаватели и родители споделят позицията, че децата не би трябвало да се връщат в класните стаи до края на образователната година, а физическо наличие да се изисква от седмокласници и зрелостници само в деня на националното външно оценяване и матурите.
 
Вторият сюжет е учениците от тези класове да се върнат в клас една седмица преди изпитните дати, с цел да могат да договарят най-важното от материала с учителите си.
 
Ирина Миланова е майка на седмокласничка. Категорично не утвърждава връщането на децата в учебно заведение с претекста:
 
" Има огромен късмет да се заразят, да заразят и нас, да заразят учителите и по веригата доста хора. И физически да не могат да участват на матурите, което за седми клас е извънредно значимо ".
 
Миланова е майка на още двама възпитаници и наблюденията ѝ сочат, че отдалеченото образование затруднява децата, а връщането им на този стадий в учебна среда ще им аргументи в допълнение напрежение:
 
" Децата са с пъти по-изморени. Много мъчно се стиковат нещата по отношение на използването на другите платформи, по отношение на физическо пространство, с цел да седнат умерено и да учат, по отношение на самата връзка и интернет връзката. Все отново нещата се контролираха към този момент. Тъй като наближава завършването, няма смисъл от някакви радикални промени. Те са дребни още, тяхната душeвност е по-чувствителна. Не са толкоз адаптивни като нас. Трябва да ги осмислят и да преодолеят тези промени, по тази причина би трябвало оптимално удобно да им е ".
 
Родителите се надяват, че в най-кратки периоди дефинитивно ще бъде разгласен образователният материал, който ще залегне в изпитните материали.
 
Според преподавателят по български език и литература от Втора британска гимназия " Томас Джеферсън " Зорница Танчева отдалеченото образование дава положителни резултати и учениците могат да се явят непосредствено на изпитните дати, без нужда от провеждането на консултация в класната стая:
 
" Нещата към момента не са стигнали досега, в който всички да бъдем спокойни и да се върнем в класните стаи. Учениците се приготвят отдалечено и считам, че образованието е сполучливо. Правят се доста пробни матури и считам, че ще се оправят, даже да отидат единствено на съответните дати ".
 
Според Танчева е желателно учениците да бъдат облекчени от част от материала, преподаван през втория период:
 
" Децата все още са спокойни и чакат крайното решение, с цел да знаят към какво да се концентрират ".
 
В допълнение преподавателят означи, че няма никаква спънка децата от останалите класове да завършат отдалечено и оценките им ще бъдат завършени, в случай че образователната година завърши онлайн. Тя изясни, че материалът е бил структуриран още преди началото на изключителното ситуацията поради оповестената грипна почивка и все още няма пропуснати познания.
 
На този декор от " Асоциация Родители " сигнализират, че има възпитаници, за които връщането назад в учебно заведение е неотложно. Изпълнителният шеф на организацията Яна Алексиева изясни, че получават сигнали от родители, които сигнализират, че отдалечената форма на образование не е сработила тук-там и децата им не са готови за идните изпити.
Но връщането в класните стаи преди края на образователната година наложително би трябвало да бъде съобразено с епидемиологичната конюнктура.
" Със сигурност не си представяме връщане на 25 деца в една класна стая. Има разнообразни разновидности - дребни групи по 5 деца в клас, викани единствено по предметите, по които ще държат изпити, да бъдат в разнообразни смени, с цел да могат децата още веднъж да се върнат и да получат достъп до учителите си ".
Директорът на 23-то приблизително учебно заведение " Фредерик Жолио Кюри " Нина Чанева изясни че е невероятно сходна организация да бъде основана в класната стая:
" изрично декларирам, че няма по какъв начин да се направи 2-метрова отдалеченост сред учениците, че да бъде действително извършен обезопасен образователен развой. Учениците не би трябвало да се връщат физически в интервала на месец май ".
Чанева маркира още няколко въпроса, свързани с физическото наличие на децата в учебно заведение:
" Ако при връщането се случи по този начин, че на идващия ден някой се разболее и бъде разпознат като заразител, не следва ли от това незабавно да бъде затворено учебното заведение? ". Тя разяснява още, че междинната на педагогическите експерти е към 60 години: " В педагогическите екипи те носят своите страхове, насъбрани във времето, за жива връзка с учениците на този стадий. Допускам, че в доста учебни заведения учителите ще излязат в болнични ".
Междувременно родители на седмокласници упорстват за спомагателни дати за националното външно оценяване. В писмо до просветния министър нуждата от аварийни дати се стимулира с аргумента, че поради пандемията е прекомерно евентуално броят на болните или карантинирани седмокласници да нарасне, а в случай че изтърван датата за изпит, това ще обезсмисли положения от тях седемгодишен труд.
Родителите напомнят, че през 2012 година към този момент е имало подобен казус, когато след мощното земетресение в Перник седмокласниците и зрелостниците от региона получиха опция да положат изпити на друга дата.
Предложението се поддържа от страна на учебните управления. Директорът Нина Чанева съобщи:
" Винаги е имало такива моменти, заради някаква причина дете в 7 клас да не се яви. Можем да определим някаква дата и към този момент експертите ще кажат дали да е с 14 дни разсрочено, или нещо друго да предложат ".
Премиерът Бойко Борисов сложи период на просветния министър до 10-ти май, да препоръчан проект за привършване на образователната година за учениците от всички класове. Потърсени за коментар от Министерството на образованието обясниха, че сега интензивно се работи и се търси най-успешният вид.
Ефектът от отварянето на учебните заведения беше коментиран и от Националния действен щаб. Генерал Венцислав Мутафчийски е безапелационен, че връщането на децата в учебно заведение крие опасности:
" Всяко разхлабване на ограниченията би довело до усложняване на епидемиологичната конюнктура ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР