Ден преди Общото събрание за отчитане дейността на съдилищата от

...
Ден преди Общото събрание за отчитане дейността на съдилищата от
Коментари Харесай

Отчетоха напредък в работата на всички съдилища от Апелативен район - Бургас

Ден преди Общото заседание за отчитане активността на съдилищата от Апелативен регион - Бургас и формалното честване на 20 години от основаването на Апелативен съд – Бургас ръководителят на институцията арбитър Деница Вълкова показа на брифинг пред медиите резултатите за 2017 г.

" Удовлетворена съм, че в навечерието на юбилея отчитаме толкоз положителни индикатори. Считам, че през 2017 година сме постигнали баланс сред качество и срочност “, уточни арбитър Вълкова. Тя показа в малко обобщение и образно акцентите от Доклада, който съставлява изчерпателен документ от 302 страници, без приложенията, с доста фотоси и графики за работата на съдилищата в апелативния регион.

Според данните от отчета 96 % от всички каузи са решени в тримесечен период. Председателят на Апелативния съд на Бургас съпостави резултатите с данните, оповестени през 2017 година на осведомителното табло на Европейския съюз в региона на правораздаването на всички страни членки и означи, че за следващ път по този индикатор българското правораздаване освен е съизмеримо с европейските стандарти за срочност на правораздаването, само че и в доста случаи се реализира в надалеч по-разумни периоди. Страната ни е на седмо място по продължителността на правосъдните процеси в региона на комерсиалното и гражданското право, изпреварвайки Румъния, Швеция, Словения, Италия, Германия, Франция, Естония и други, даже Холандия, която продължава да се опълчва на присъединението на България в Шенген.

Трайно се усилват наказателните каузи в Апелативен съд – Бургас, което е обвързвано и  с увеличените компетентности на апелативните съдилища в страната. Наказателното поделение е най-натовареното поделение по отношение на останалите и е подобрило срочността на работа - 91 % от наказателните каузи са завършили в тримесечен период, което е доста добър резултат за работата на наказателните съдии.

Подобрена е и срочността при гражданските и комерсиалните каузи - 98 % са решени в тримесечен период,  като през 2017 година въпросите са били по - комплицирани, с по-големи приложения, с доста усложнена фактическа конюнктура и постоянно с интернационален детайл. 

Повече от 2/3 от наказателните каузи са оставени в действие от Върховния касационен съд. При гражданските каузи - 87 % от постановените правосъдни актове са оставени в действие или не е позволено касационно обжалване. При комерсиалните каузи този % е 88 от всички, минали през инстанционен надзор.

През 2017 година е реализирано понижение на отводите и самоотводите на съдиите по делата с 27 % по отношение на миналата 2016 година, което е доста сериозен % и демонстрира професионално отношение към работата, акцентира ръководителят на Апелативен съд – Бургас.

Съдия Вълкова благодари на медиите за присъединяване им с оферти при изработването на Правилата за работа на Единния пресофис, разположен в Апелативен съд – Бургас. 

От края на 2017 година Апелативен  съд – Бургас активно  участва в обществените мрежи  Facebook и Twitter, с което са изпълнени  и рекомендациите на Петата европейска конференция на тематика " Съдилища и връзки “ от октомври 2017 година в  Будапеща, Унгария за от ден на ден бистрота и неприкритост на съдилищата в Европейския съюз, се споделя още в отчета на институцията.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР