Ден на отворените врати ще има на 14 ноември в

...
Ден на отворените врати ще има на 14 ноември в
Коментари Харесай

Болница в Стара Загора обявява ден на отворените врати за Световния ден на диабета

Ден на отворените порти ще има на 14 ноември в клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната в Университетската многопрофилна болница “Проф. доктор Стоян Киркович”в Стара Загора. От 9:00 до 11:00 часа ще се правят проучвания с глюкомер за пресмятане на риска от развиване на захарен диабет вид 2. За пациенти с открит захарен диабет ще се организира реобучение. От 11:00 часа ще се изнесе сказка на тематика „ Предизвикателства и вероятности при лекуването на захарен диабет”. Денят на отворените порти се провежда във връзка Световния ден за битка със захарния диабет, който се отбелязва на 14 ноември.
Захарният диабет е хронично социалнозначимо заболяване, при което е нараснало равнището на глюкозата в кръвта. Глюкозата е нужна за произвеждане на сила, само че от кръвта може да влезе в клетките единствено при задоволително количество инсулин. Инсулинът е хормонът, който се създава в бета-клетките на панкреаса и понижава нарасналата след банкет на храна кръвна захар, като й оказва помощ да влезе в клетката. Без него глюкозата не може да влезе в клетката, с цел да се създаде сила. При болните от диабет има цялостна или частична липса на произвеждане на инсулин от панкреаса и нарушено деяние на създавания инсулин.
От диабет страдат над 360 милиона души по света . Годишно 7 милиона души заболяват от захарен диабет, от които 70 хиляди са деца. Според проучвания на Световната здравна организация към 2030 година болните ще са към 500 милиона. В България диабетиците са към половин милион души, само че към 40 на 100 не знаят, че са заболели.
Има два вида диабет - вид 1, по-характерен за децата, и вид 2, който се развива главно при възрастните. Рискови фактори за болестта са наследствеността, храненето, понижената физическа интензивност и ежедневния стрес. Основен проблем при него са късните затруднения, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна непълнота, ампутации на крака, съдови затруднения. Затова са значими постоянните профилактични прегледи при ендокринолог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР