Ден на избор: Гласуваме с машина и с хартиена бюлетина.

...
Ден на избор: Гласуваме с машина и с хартиена бюлетина.
Коментари Харесай

Ден на избор: Гласуваме с машина и с хартиена бюлетина


Ден на избор: Гласуваме с машина и с хартиена бюлетина. Избирателите сами ще вземат решение кой от двата способа да употребяват. На втория тур на локалните избори в неделя, на 5 ноември, избираме кметове на общини, на кметства и районни кметове в трите най-големи регионални града – София Пловдив и Варна, където на първия тур нито един от претендентите не съумя да завоюва над 50% от подадените гласове. Изборът на общински съветници завърши предходната неделя.

Това значи, че в този момент бюлетините ще са сред 1 и 3. Избирателите в София ще упражнят вота си за кмет на столицата, откакто до балотажа стигнаха претендентът на обединението ПП-ДБ-„ Спаси София “ Васил Терзиев и на обединението „ Българска социалистическа партия за България “ Ваня Григорова. Балотажи ще има и в съвсем всички столични региони като се изключи два – „ Триадица “ и „ Средец “, където районните кметове бяха определени още на първия тур. В някои от близките села ще се гласоподава и за кмет на кметство. Същото се отнася и за Варна и Пловдив.

На втория тур с изключение на с хартия ще може да се гласоподава и с машина. Това стана допустимо откакто ЦИК, която анулира машинния избор за първия тур, го възвърне за балотажа. Така в секциите с над 300 гласоподаватели, които са малко под 10 хиляди в страната гласоподавателите могат да избират по какъв начин да упражнят правото си на глас – дали с машина или с хартиена бюлетина.

В секциите с под 300 гласоподаватели ще се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. Ако по някаква причина машината се скапе, тогава се минава също към гласоподаване с хартиена бюлетина. За вероятността това да се случи тук-там предизвести Иван Тодоров, съакционер във компанията „ Сиела Норма “, която дава отговор за устройствата. Пред Българска национална телевизия той сподели в петък, че поръчаната от ЦИК хартия, на която се разпечатват разписките след гласуването, не дава отговор на стандарта за работа на устройствата.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР