Ден-два след аварията в Чернобил, станала на 26 април 1986

...
Ден-два след аварията в Чернобил, станала на 26 април 1986
Коментари Харесай

Ген. Димитров разкри какво е заповядал Добри Джуров веднага след аварията в Чернобил

Ден-два след повредата в Чернобил, станала на 26 април 1986 година,  във всички поделения на армията на Народна република България идва заповед от министъра на националната защита военачалник Добри Джуров. Без пояснения за какво, на командния състав се разпорежда да прекрати храненето на наборната армия с пресни зеленчуци. Забраняват се млякото и прясно сирене, написа Блиц.

 

Войниците не би трябвало да сядат и да лягат по земята навън. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се прави във всяко отделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на военачалник Джуров.

Лентата на събитията отпреди 33 години в изявление за Радио Стара Загора посредством своите мемоари връща военачалник Димитър Димитров, някогашен пълководец на Втора тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора. По време на черните събития, които по впечатляващ метод напомни хитовият американски сериал „ Чернобил “, той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

„ Официално никой не ни сподели повода за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е повода с тази точка за смяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този миг имаше 273 пункта за замерване. Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, само че след това, очевидно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по проекта за бойна подготвеност се мери, когато има заплаха от военна експанзия или към този момент има стартирани бойни дейности “, описа генералът.

Новата заповед изцяло удостоверява опасенията на офицерите, че някъде има нуклеарна злополука. Официалното известие за повредата в Чернобилската електроцентрала идва месец по-късно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР