Демонстранти, свързани с гръцки комунистически профсъюз, щурмуваха министерството на труда

...
Демонстранти, свързани с гръцки комунистически профсъюз, щурмуваха министерството на труда
Коментари Харесай

Протестиращи щурмуваха гръцко министерство

Демонстранти, свързани с гръцки комунистически синдикат, щурмуваха министерството на труда в Атина в митинг против нови промени в трудовото законодателство, изисквани от интернационалните кредитори на Гърция, заяви „ Ройтерс “. Те стигнаха до осмия етаж на постройката, където някои влязоха в кабинета на министъра Ефи Ахциоглу и викаха „ по какъв начин не ви е позор “ против нея.

Пред министерството имаше към 500 стачкуващи, които носеха плакати с надпис “Министерство на Европейски Съюз и МВФ “ и скандиращи „ Няма да се дадем на плутокрацията “. Европейският съюз и Международният валутен фонд подписаха избавително съглашение с Гърция, с цел да не банкрутира под натиска на многомилиардните задължения, като в подмяна изискват промени за стягане на коланите и понижаване на разноските. Част от тях са промени в трудовото законодателство, съобщи БНР.

Демонстрантите, свързани с близкия до гръцката комунистическата партия профсъюз ПАМЕ, повредиха железни щори на главния вход на министерството и счупиха някои от прозорците на постройката. Около нея продължиха да идват още протестиращи, до момента в който проникналата група спусна от покрива на постройката в центъра на Атина огромен афиш с надпис „ Не пипайте стачките, те са право на трудещите се “.

Левичарското държавно управление на СИРИЗА планираше да внесе законопроект с промените в Народното събрание по-късно във вторник. То към този момент одобри повишение на кворума за главните синдикати при гласоподаване за стачка. Очаква се депутатите да гласоподават измененията преди срещата на финансовите министри на еврозоната на 22 януари, на която ще бъде оценен напредъка по избавителната стратегия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР