Демокрацията е доста скъпо удоволствие, заяви във "Всичко коз" депутатът

...
Демокрацията е доста скъпо удоволствие, заяви във "Всичко коз" депутатът
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП пак се захапаха за пари

Демокрацията е много скъпо наслаждение, съобщи във "Всичко коз " депутатът от Българска социалистическа партия Тодор Бойчев, несъгласен с препоръчаната от ГЕРБ дотация от 1 лева на глас. На социалистите все не им стигат парите, отвърна сътрудника му от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов по време на разгорещения спор във "Всичко коз " за размера на партийните дотации, по който по този начин и не стигнаха до единодушие.

"България, Испания и Португалия са единствените страни без специфичен закон за субсидирането. Понеже доста се спекулира с Германия, която плащала по 1 евро на глас, само че никой не споделя останалата част от истината за Германия - като да вземем за пример, че там гласоподавателите са 10 пъти повече от България ", посочи Тодор Бойчев и добави: "Аз споделям по какъв начин е в другите страни, тъй като напълно демагогски се твърди, че в Германия е едно евро - не е едно евро, много по-скъпо е. Демокрацията е много скъпо наслаждение ".

"Колегата споделя, че демокрацията е скъпа, а на социалистите все не им стигат парите. ГЕРБ е пристигнала на власт без партийна дотация, министър председателят Борисов стана кмет на София без да има партийна дотация. Явно сътрудниците от Българска социалистическа партия не са разбрали същността на предлагането ", отвърна депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

"Има и други пера, по които партиите в България могат да се финансират, в член 23 са изброени трите метода на лично финансиране: членски импорт, ръководство на имущество, в случай че има такова, и дарения и завещание от физически лица. Важен е дебатът пред обществото, ние го поставихме на дневен ред ", означи още той.

Колегата му Бойчев разкри, че експертна група на социалистите разисква сега какъв да бъде тавана на партийните дотации. "Ще създадем лично предложение, не мога да го разясня, още се разисква на експертна група и не е редно да експортирам информация ", разгласи Тодор Бойчев. "Обсъжда се тъкмо това да има таван и той да не бъде никога 11 лева, а да е по-малко. Експертите ни вършат калкулации какъв брой пари са нужни да действа партията обикновено без разтърсвания ", означи още той.

Александър Иванов бе безапелационен, че ГЕРБ стои зад предлагането на премиера от 1 лева на автентичен глас. "Ние постъпихме най-отговорно, поставихме дебата на масата, дано другите сътрудници да обяснят на хората по какъв начин да става финансирането на партиите. Решението на Министерски съвет и ГЕРБ да поддържа 1 лева на автентичен глас не е обвързано с някакви политически планове. Нека да обсъдим и да забележим по какъв начин други сътрудници ще го гласоподават ". И увери, че неговата партия неотложно ще върне в държавния бюджет надвзетите партийни дотации. "ГЕРБ Ще върне средствата незабавно, няма да ги държи до края на годината ".

Тодор Бойчев пък анонсира, че социалистите няма да търсят обединения на политическа основа по въпроса за дотациите, а "коалиция на здравомислещите ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР