Демократична България внесе законопроект с нови мерки срещу домашното насилие,

...
Демократична България внесе законопроект с нови мерки срещу домашното насилие,
Коментари Харесай

Демократична България внесе законопроект с нови мерки срещу домашното насилие

" Демократична България " внесе законопроект с нови ограничения против домашното принуждение, осведоми пресцентърът на Демократична България.

Изострянето на казуса с домашното принуждение в България е повода " Демократична България " да внесе в деловодството на Народното събрание промени в Закона за отбрана от домашното принуждение. Той бе създаден от екипа на правосъдния министър Надежда Йорданова и бе импортиран в предходния парламент, само че не стигна време за разискването му в комисии и пленарна зала. Като съвносител от ПГ на Демократична България Йорданова се надява в 48-ото Народно събрание законът да бъде изменен, се казва в прессъобщението.

За реализиране главната цел за решение на казуса с изострянето на домашното принуждение в законопроекта се вкарват нови ограничения за отбрана от домашното принуждение:

- възбрана насилникът да контактува под каквато и да е форма, в това число по        телефон и имейл, с пострадалия;- възбрана насилникът да придобива и носи оръжие за избран срок;- насилникът наложително да посещава профилирани стратегии за     преодоляване на експанзията и справяне с гнева;- ориентиране на потърпевшите към профилирани услуги за отбрана, помощ и   подкрепа или стратегии за възстановяване;- ориентиране на потърпевшите деца за прилагане на профилирани услуги за отбрана, помощ и поддръжка на деца, жертви или очевидци на принуждение.

Към кръга от хора, които могат да потърсят отбрана по реда на закона, се прибавят тези, потърпевши от домашно принуждение, осъществено от гледачки и гледачи, родственици по права или по съребрена линия до четвърта степен, съпрузи или някогашни съпрузи на родителя.

Предвижда се безвъзмездна правна помощ за най-уязвимите - деца, пандизчии, тежко заболели, хора на напреднала възраст..

Законопроектът се основава и на детайлно проучване на публичното мнение, поръчано от правосъдното министерство по времето на министър Йорданова. Според изследването, една трета от интервюираните заявяват, че са осведомени със случаи на домашно принуждение в техния непосреден обществен кръг.

Докато предстоящо жителите на София и на огромните градове са по-чувствителни по тематиката, доста повече участници в изследването от селата заявяват, че са осведомени със случаи на домашно принуждение в техния обществен кръг. 95 % от българите считат, че от отбрана от домашно принуждение би трябвало да се употребяват всички лица, в това число малолетните и хората с увреждания. За близо 60% от интервюираните настоящият закон не извършва главните си функционалности за отбрана и предварителна защита на потърпевшите и на лицата в риск, се споделя в прессъобщението.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР