Демократична България се извини на еврейската общност заради изказване на

...
Демократична България се извини на еврейската общност заради изказване на
Коментари Харесай

"Демократична България" се извини на еврейската общност за коментар на Тома Белев

Демократична България " се извини на еврейската общественост поради изявление на Тома Белев, който е претендент за общински консултант в София. Преди дни той написа коментар във фейсбук - " Най-евтино са пътували евреите в конски вагони - изцяло гратис ". Централната изборна комисия (ЦИК) смъкна имунитета на Белев по искане на основния прокурор Сотир Цацаров, а догатката е, че повода е изявлението на еколога.

Днес управлението на " Демократична България " се срещна със София Коен, ръководител на Централния Израелтянски Духовен Съвет, и Александър Оскар, ръководител на Организацията на евреите " Шалом ".

" Чрез Вас и представляваните от Вас организации бихме желали да изкажем на еврейската общественост и гражданското общество в България своето огромно страдание за надълбоко неуместната фраза, употребена от нашия сътрудник Тома Белев и за засегнатите от този случай усеща. Искрено се причисляваме към извиненията на господин Белев и се надяваме те да бъдат признати като израз на надълбоко почитание към еврейския народ и святата памет за жертвите на закононарушенията против него ", се показва в известие във фейсбук профила на " Демократична България ".
В него се показва още: " Винаги сме основавали нашата политическа активност на разбирането, че паметта за холокоста, в това число като част от българската история, е крайъгълен камък на актуалния хуманизъм и пиедестал на напъните за създаване на толерантно, заслужено и спокойно общество. Осъзнаваме ясно, че в миг, когато национал популизмът още веднъж е във напредък и даже негови представители са част от ръководството на страната ни и всекидневно инжектират отричане против малцинства и правата на индивида в публичния ни живот, ние би трябвало да бъдем извънредно деликатни да не допуснем и най-малкото подозрение, че бихме съдействали за ерозията на публичната сензитивност и съпротивителни сили в това отношение ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (248)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР