Демократична България настоява за незабавното отстраняване на Стоян Мавродиев от

...
Демократична България настоява за незабавното отстраняване на Стоян Мавродиев от
Коментари Харесай

Демократична България: Стоян Мавродиев и ББР са придатък на олигархичнатахверига Борисов – Доган – Пеевски – Цацаров

Демократична България упорства за незабавното премахване на Стоян Мавродиев от Българската банка за развиване (ББР), заради превръщането й в придатък на олигархичната хранителна верига Борисов – Доган – Пеевски – Цацаров.
Ето какво пишат още от Демократична България:

" Пореден мотив за това искане е финансирането със 150 млн. лв. на новосъздадена компания без история, следена от индивида на Доган Румен Гайтански – Вълка. Припомняме, че ББР беше основана като Насръчителна банка с концепцията да кредитира дребния и междинен бизнес. Но под управлението на господин Мавродиев тя не се занимава само с разпределяне на голям брой дребни заеми на дребни предприятия със усложнен достъп до обичайно банково финансиране, а с големи за българските мащаби финансирания на компании, следени от съмнителни олигарси.

Още на 23.11.2017 година трите партии от Демократична България прогнозирахме тъкмо, че „ ББР ще финансира високопоставени политици и едри предприемачи по неразбираеми критерии и под едноличното управление на Мавродиев “. Тогава призовахме държавното управление да отдръпна кандидатурата му, а управителният съвет на Българска народна банка да не я утвърди. Призовахме и банката в действителност да работи за българските бизнесмени, като отпуска заеми до 1 млн. лв., като прецизно съблюдава възбраната за финансиране на политици и близки до тях. Управляващата върхушка пренебрегва нашия апел и предизвестие и за следващ път разхлаби законовите условия за подготовка и назначи незапознат, само че дисциплиниран човек.

Целта беше реализирана и някогашният ръководител на КФН към този момент година и половина управлява банката за развиване в интерес на олигархията.

България от ден на ден се ръководи по феодалните правила. Някой си заплаща за пост, след което гледа да завоюва от „ инвестицията “ си неведнъж посредством корупционни схеми. Тези над него нямат искания към методите му на ръководство, най-малко до момента в който не стане прекомерно гнусно.

Е, към този момент стана. И не става въпрос единствено за Вълка. При Мавродиев, ББР раздаде заеми за стотици милиони за:

Сделката за Юнион Ивкони, което беше продадено от близка до Еврохолд (сега претенденти за ЧЕЗ) компания, и някогашния народен представител от ГЕРБ Ивайло Константинов;
Инса ойл – сдружение на Георги Самуилов, който приватизира Общинска банка;
„ Слънчев ден “, до неотдавна благосъстоятелност на Георги Гергов, а в този момент на компании на близкия до Делян Пеевски Ангел Палийски.

Моделът „ Мавродиев “ би трябвало да бъде прекратен час по-скоро. Чрез нападателната си политика послушникът и неговите господари постановат комфортни за тях и плащащи си спечелили в редица браншове на стопанската система, което нарушава честната конкуренция и води до беднотия, ниски приходи и бягство на българите от страната.

Наблюдаваме развой, при който всички институции, освен ББР, работят в услуга на властта и присъдружната й олигархия. И то за сметка на данъкоплатците и през трупането на загуби – за сметка на бъдещето на България.

Банката за развиване потвърди през последните години, че съществуването в този й тип е изцяло безсмислено. Особено доколкото в ерата на банковата свръхликвидност, на фондовете за рисков капитал, на криптовалутите, на бизнес ангелите, достъпът до финансиране за бизнесите с капацитет не е толкоз стеснен.

ББР на Мавродиев освен не оказва помощ, само че пречи на естественото действие на българската стопанска система. Превръщането й в черна дупка, в която банките да трансферират неприятните си кредитни експозиции е извънредно порочна процедура.

Демократична България упорства за мощен публичен надзор върху насръчителната банка. Форма на подобен с изключение на обществен конкурс за управителните позиции може да бъде и листване на миноритарен дял от нея на фондовата борса. Това ще подсигурява повече бистрота на ръководството, като то бъде насочено към резултати, а не към обслужване на олигархия. В противоположен случай покупко-продажбите на мрачно, към които е насочено настоящето управление, провалят замисъла от съществуването на банката. Настояваме смяната да стартира неотложно и първата стъпка е отстраняването на послушника Мавродиев. Призоваваме за необятен и открит обществен спор в каква посока би трябвало да се развива Българска банка за развиване, тъй че да оправдае името и в началото заложените си цели. Защото става въпрос за ръководството на 3 милиарда лв. публичен запас. "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР