Делото за избора на членове на Висшия съдебен съвет от

...
Делото за избора на членове на Висшия съдебен съвет от
Коментари Харесай

Отложиха за след края на мандата на ВСС делото за избора на нови членове

Делото за избора на членове на Висшия правосъден съвет от правосъдната квота е отсрочено за 17 ноември, т.е. месец и половина след приключване на мандата на настоящия състав на съвета на 3 октомври.

Причината – движимостите лица, които би трябвало да изготвят компютърно-техническата експертиза и да отговорят на подозренията към надеждността на системата за гласоподаване на членове на Висш съдебен съвет, няма да съумеят да изготвят заключението си до избраната дата на процеса – 15 септември.
Експертизата беше назначена през юли по искане на жалбоподателите – тримата претенденти за членове на Висш съдебен съвет Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Татяна Жилова, както и от съдията от Луковит Владислава Цариградска. Адвокат Александър Кашъмов съобщи, че става дума за " избор с директно отношение към независимостта на магистратите ", а съгласно данните от одита на системата за електронно гласоподаване, който беше утвърден от Висш съдебен съвет на 31 март, са отправени 18 рекомендации, " доста от които сочат опасности от приблизително и високо равнище ".

Съдът реши да назначи тройна компютърно-техническата експертиза, която да отговори на голям брой сложени въпроси. Тя трябваше да бъде направена от експерт от Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките и двама специалисти от Софийския университет Св. Климент Охридски и от Техническия университет в София. Оказа се, че от Софийския университет са определили за експерт проф. Владимир Димитров, който обаче е взел участие в правенето и на одита на системата, поръчан от Висш съдебен съвет. Затова съдът е решил, че проф. Димитров не може да взе участие като експерт и в експертизата, заради което е изискал от СУ по опция да уточни вероятно други двама експерти.

В последна сметка движимости лица бяха открити като последното от тях беше включено на 24 август. Но поради компликациите при намирането на експерти и надлежно съкращаването на периода за правенето на експертизата, трите движимости лица желаеха от съда да им отпусне още време.
Смесеният петчленен състав на Върховен касационен съд и Върховен административен съд разпорежда на трите движимости лица да бъдат издадени удостоверения, които да бъдат показани на Висш съдебен съвет, с цел да получат достъп до системата за гласоподаване и отсрочи делото за 17 ноември.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР