Делото касае нарушения, свързани със свобода на мисълта, съвестта и

...
Делото касае нарушения, свързани със свобода на мисълта, съвестта и
Коментари Харесай

Протестантски църкви от Бургас осъдиха държавата в Страсбург след 15-годишна сага

Делото касае нарушавания, свързани със независимост на мисълта, съвестта и религията

Протестантски църкви в Бургас осъдиха страната за нарушаване на член 9 от На съвещание на Министерския съвет при започване на месеца е признато да им бъдат изплатени съответните компенсации, сподели информация на „ Флагман “.

Делото касае проблем от далечната 2008 година , само че стига до Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург след дълга сага у нас.

Според стенограмата от държавното съвещание от 5 април служебният министър на правораздаването Крум Зарков рапортува : „ По делото „ Тончев и други против България “ жалбата е подадена от трима пастори и три евангелски църкви в Бургас . Те повдигат недоволство по член 9 от Конвенцията (свобода на мисълта, съвестта и религията). Европейски съд по правата на човека присъжда обезщетение за неимуществени вреди в размер по 2500 евро на двамата пастори, по 3000 евро за двете евангелистки църкви, както и общо 4500 евро за разноски и разходи. “

Противоречието в думите на Зарков идва от това, че единият свещеник и едната черква са се отказали от делото. До края му остават Живко Тончев и неговата черква „ Благовестие “, както и Радослав Киряков с „ Първа евангелска съборна черква “.

То е единомислещо в интерес на жалбоподателите. Българската страна е наказана за нарушаване на член 9 от Европейската спогодба, който пази правото на свободно упражняване на религиозна религия, и по отношение на член 14, който не разрешава дискриминация на религиозна основа,, поддържан от единия от юристите по делото – Виктор Костов.

През 2008 година държавни органи разпространиха „ информация “ с оскърбителен изказвания и уронващи положителното име в обществото на няколко религиозни общности, измежду които и евангелските християнски църкви в Бургас. Всички държавни учебни заведения бяха задължени да разпространят пейоративните квалификации, публикувани в циркулярно писмо и да рапортуват на локални общински и полицейски органи. Кампанията стана обществено известна като „ Война против сектите “. Двама протестантски пастори - Живко Тончев и Радослав Киряков, и техните църкви взеха решение да потърсят правдивост от правосъдната система. Българските съдилища отхвърлиха да признаят нарушаванията на страната против свои жители, вярващи християни. Молителите и техните общности се обърнаха към съда в Страсбург през 2015 година, откакто вътрешната опция за отбрана на правата бяха изчерпани , показва адв. Костов.

Въпросното писмо от 2008 година до учебните заведения в Бургас е подписано от зам.-кмет на общината.

Част от него гласи: „ Във връзка с идните Великденски празници е открита активизация на всички нетрадиционни за страната ни вероизповедания. Тя се състои в акция по привличането на нови членове от всички възрасти и обществени групи. За задачата считаме за належащо да Ви обърнем внимание на най-основните и рискови религиозни секти , които макар формалната си регистрация в Дирекция „ Вероизповедания “ към Министерски съвет, нарушават българските закони, правата на жителите и публичния ред. “

Пастор Живко Тончев е удовлетворен, че протестантските църкви са оправдани с решението на Европейски съд по правата на човека, въпреки и след 15 години правосъдни борби.

„ Мина доста време и дори не знаехме дали изобщо се преглежда нашето дело. Просто аз бях оставил всичко на юристите и на Божията правдивост в последна сметка “ , разяснява той пред „ Флагман “.

„ Инициативата да се пусне писмо до всички учебни заведения с насоката да се пазят от „ рисковите секти “ е произлязла от ДАНС. Те обаче доста лукаво се отдръпнаха и скриха индивида, който е направил всичко, и по този начин общината остана на прицел, макар че имаме положителни връзки с нашите общински управляващи още от времето, когато аз бях общински консултант “, сподели още Живко Тончев.

След писмото от общината до учебните заведения в Бургас е имало разглеждане на казуса в часа на класния началник – там като рискови наред с йеховисти и мормони, са обсъждани и протестантските общности , изясни ръководителят на черква „ Благовестие “.

„ Ние сме с надвековна история и съгласно специалисти нашият вид служение е доста покрай това, което е разказано в евангелията. Изведнъж, върху нас, които се борим за християнски полезности в страната ни, е хвърлено леке, че ние сме доста рискови и че би трябвало да се пазят младежите от нас “, съобщи още Живко Тончев.

„ При нас всичко е доста намерено. Няма неща, които са „ в кухнята “ или някакви секрети проекти, вербовки и така нататък Всичко е откровено, намерено . А в действителност ни упрекват, че сме зловредни за обществото, което не е по този начин.

Аз постоянно съм поддържал и поддържаме положителни връзки с кмета Николов и изобщо с общината, само че юристите продължиха това дело и ние минахме през всички съдилища в България , които споделиха, че няма никаква дискриминация. Същевременно бяхме пострадали с наши младежи и деца , които са се чувствали доста некомфортно, когато всички са ги гледали - че те са от „ рисковите секти “ в учебните заведения “ , разяснява пасторът.

Той очаквал след очернящото ги писмо общината да изпрати до образователните заведения друго, с което да бъде опровергана публикуваната информация за евангелските църкви.

„ Обаче такова писмо нямаше. Да, с общинските управляващи поддържаме положителни връзки и вършим дружно молитвени закуски и обществено четене на Библията, за тях това е задоволително – че има протегната ръка и сме в положителни връзки, което е по този начин. Но знаете, че когато едни хора в образователното си заведение получат такова обвиняване, те не могат да кажат „ ами да, но ние имаме положителни връзки с общината “, защото има публично писмо против нас. Това е. Затова ние оставихме случая на нашите юристи “, добави Живко Тончев.

„ Дори и да бяхме изгубили делото, ние си знаем какви хора сме и какво вършим , само че пък за нас е добър излаз, тъй като по този метод могат и поколенията към нас да знаят, че би трябвало да стоим зад истината и да се борим съгласно правата, които имаме. Ако това беше през комунистическо време, и мислено нямаше да ни пристигна да застанем против общината . Така че това дело е от голяма важност за всички протестантски църкви изобщо в страните-членки на Съвета на Европа “ , сподели още свещеник Тончев.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР