Делът на фалшивата електроника, внесена от чужбина на руските пазари

...
Делът на фалшивата електроника, внесена от чужбина на руските пазари
Коментари Харесай

Фалшиви стоки заливат руските пазари: всеки трети смартфон и лаптоп е фалшив

Делът на подправената електроника, импортирана от чужбина на съветските пазари се е удвоил през тази година и към този момент възлиза на най-малко 30% в сегментите на смарт телефоните и преносимите компютри и на 63% при смарт часовниците, оповестява „ Комерсант “, базирайки се на данни от правната организация IQ Technology, която пази ползите на софтуерните марки в Русия. Продуктите на Samsung и Apple са най-популярни измежду търговците на имитации.

Отчетено е, че от юли 2022 година до юли 2023 година. делът на подправената електроника в известните сегменти приблизително се е нараснал съвсем двойно, а от време на време и повече. Например, в случай че през 2022 година подправените смарт телефони са съставлявали 12% от предлагането, в този момент делът на фалшификатите е повишен до 31%. Подобна обстановка се следи и в сегмента на преносимите компютри, смарт часовниците и слушалките/тонколоните – там има нарастване надлежно от 22 на 31%, от 35 на 63% и от 27 на 69%.

Както оповестява IQ Technology, измежду смарт телефоните най-често се фалшифицират артикули на Apple, Samsung и Xiaomi, само че макар че фалшификатите наподобяват сходни с оригиналите, те се разграничават по мярка и други характерности, като предписание – устройствата са с по-ниско качество, имат по-лош хардуер и опаковка, а във подправените iPhone-и вместо iOS се употребява Android. Известно е, че имитации се създават да вземем за пример в Пакистан, Китай и Индия.

Руските търговци на електроника настояват, че подправените артикули се наблюдават, в това число благодарение на невронни мрежи, а Wildberries (руски онлайн магазин) твърди, че покупко-продажбите се управляват в действително време и преди да вземе дефинитивно решение за покупка, купувачът има право да се запознае с рейтинга на стоките и продавачите. Асоциацията на електронните търговци в Русия твърди, че делът на подправените артикули на пазарите не надвишава 0,1 %.

Някои търговци отхвърлят да разясняват обстановката. Неназован представител обаче посочи, че промените на закона за правата на потребителите в Русия от 2018 година, с които се прибавят определение на понятието „ стоков агрегатор в интернет “, не разрешават намесата в описанието на стоките на продавачите. „ Ако даден магазин промени или отстрани думата „ автентичен “ в описанието на продукта, той ще носи отговорност за самия артикул, което никой не желае да прави “, цитира „ Комерсант “.

Ако по-рано от отбраната на марките се интересуваха самите правоносители, които интензивно се бореха против фалшификатите, то в този момент в някои случаи няма кой да се занимава с това, тъй като доста компании напуснаха Русия след началото на войната в Украйна и продавачите на имитации към този момент не се опасяват от правосъдно гонене от тяхна страна. Някои специалисти считат, че пазарът на имитации в Русия единствено ще се разраства.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР