Декларират, че са националисти и патриоти, но ги обвиняват във

...
Декларират, че са националисти и патриоти, но ги обвиняват във
Коментари Харесай

Радикализация, насилие и малко Русия. Какво събра Възраждане с Алтернатива за Германия

Декларират, че са националисти и патриоти, само че ги упрекват във фашизъм и нацизъм. Казват, че не харесват Европейски Съюз, само че желаят да го оглавят. Говорят за мир, само че повтарят тезите на Кремъл за войната. Отскоро към този момент са в едно " обичайно " семейство. Какво сплотява " Възраждане " и " Алтернатива за Германия "?

След началото на войната на Русия в Украйна поддръжката за тях пораства. Те повтарят пропагандата на Кремъл. Казват, че приказват от името на цялото общество, само че се намират в изолираност. Говорят за обединяване, само че сеят раздори. Година след година стават все по-радикални и са упреквани във фашистки и неонацистки настройки. И това не е всичко.

Те са българската партия „ Възраждане “ и немската „ Алтернатива за Германия “ (AfD) . Преди дни приликите сред тях прераснаха и в съвсем формален политически брак.

На конгреса на немската партия в Магдебург водачите на AfD оповестиха, че ще се включат публично в крайнодясната група в Европейския парламент „ Идентичност и народна власт “ .

На същото събитие присъстваше и водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов , който направи послание към членовете на крайнодясната партия.

В речта си той приказва точно за приликите сред двете партии, както и за връзките сред България и Германия. Посочи като една от тези значими връзки съюза по време на Втората международна война, когато в Германия господстват нацистите на Адолф Хитлер . Костадинов прикани и представителите на AfD да върнат ролята на страна си като велика мощ и да възродят „ историческата роля на Германия като единствени достоверни носители на обичайните немски полезности “.

Двете партии ще бъдат съдружници на идните през 2024 година избори за Европейски парламент, въпреки че неведнъж са се разгласявали за разпадането на Европейски Съюз.

Кои са AfD и защо се борят? Какво им сподели Костадинов и какви са приликите сред тях? И за какво това е значимо?
„ Възраждане на историческата роля на Германия “
Ежегодният конгрес на AfD в Магдебург пристигна във допустимо най-хубавия миг за партията. Според данни от разнообразни организации поддръжката за крайнодясната групировка сега е сред 18 и 22%, което може да я трансформира във втора политическа мощ в Германия. Тя неотдавна излъчи първия си кмет в малко градче в провинция Саксония-Анхалт. Очакват се и положителни резултати в други локални съревнования.

Освен идните избори в провинции Бавария и Хесен, централна тематика на конгреса на AfD беше изборът на претенденти за идните през 2024 година европейски избори, както и дейностите на партията на европейско равнище.

Делегатите поддържаха желанието на AfD да стане непрекъсната част от крайнодясната група в Европейския парламент Идентичност и демокраци я, в която актуалните евродепутати на партията са към този момент членове. Там са още представителите на Националния съюз на Марин льо Пен във Франция, десните партии, които ръководят в Италия, Партията на независимост от Австрия и други.

Така на конгреса на немската партия попадна и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, който сподели, че задачата му е групировката дружно с AfD да стане „ първа политическа мощ в Европа “.

В обръщението си Костадинов приказва за приликите сред двете партии и за нещата, които свързват България и Германия.

„ Бяхме съдружници в няколко войни през предишния век, съдружници сме и сега. Цялата тази традиция ни задължава да продължаваме да стоим дружно, с цел да бъдем мощни дружно в името на България, на Германия и на Европа “, сподели Костадинов.

Той прикани Германия да заеме „ полагащото ѝ се място на велика мощ и то освен в Европа “, която да води континента „ в отбрана на обичайните европейски християнски полезности “.

„ Ето за какво поздравявам всички вас, представителите на „ Алтернатива за Германия “, тъй като това възобновление на историческата роля на Германия може да бъде сторено единствено от вас като единствените достоверни носители на обичайните немски полезности в немската политика ”, сподели още Костадинов - без да посочи кои тъкмо са обичайните немски полезности и от тъкмо кой интервал в политическия ѝ живот.
Кои са " Алтернатива за Германия "
През 2013 година в Германия има неодобрение против политиката на дългогодишния канцлер Ангела Меркел за подкрепяне на закъсалите след икономическата рецесия няколко години по-рано стопански системи в еврозоната. Тогава се основава политическа група, която взема името „ Електорална опция 2013 “ и се явява на изборите в Долна Саксания в коалиция.

Резултатът е цялостен неуспех, последван от първото съществено радикализиране – оферти за премахването на еврото и мощно пропагандиране на евроскептицизма. През септември същата година, откакто към този момент се е трансформирала в национална партия и е приела името „ Алтернатива за Германия “, групировката се явява на федералните избори, само че остава отвън състава на Бундестага .

Иронично първият огромен триумф идва на европейските избори през 2014 година По това време AfD към този момент се е съюзила с UKIP на британеца Найджъл Фараж и други евроскептични партии. AfD получава 7 места в Европейския парламент.

Големият напредък настава по време на мигрантската рецесия в Европа в средата на предишното десетилетие. AfD се опълчва на политиката на Меркел и залага на втълпяване на боязън и ненавист към мигрантите от Близкия Изток и Африка.

Тогава в центъра на идеологията ѝ към този момент е затвърждаването на немски шовинизъм, отменяне на културата на срама от нацисткото минало и възобновление на етнонационалистическите течения, които през 30-те задвижват пропагандата на Хитлер. Партията към този момент е свързвана с неонацистки групи, прокрадват се и настроенията против Запада, и благосклонните позиции по отношение на Русия.

Това, дружно с втвърдяването на реториката против малцинствата, мултикултурализма и посяването на боязън от исляма, който „ трансформира немската просвета “, а и общото неодобрение против ръководството на Меркел оказва помощ на AfD да стане трета политическа мощ в Германия.

Оттогава датира и най-хубавият резултат на избори досега, тъй като през 2021 година поддръжката за партията спада - тя остава пета парламентарна мощ.

Новата вълна на неодобрение, която е е изключително изявена в Източна Германия, довежда до втория напредък и прогнозите за мощни резултати на идните в идващите месеци избори.
Изолация, нацизъм и фашизъм
Защо обаче Костадин Костадинов беше поканен на конгреса на AfD и за какво двете партии ще бъдат съдружници на идните следващата година европейски избори?

Приликите сред двете политически сили не са по никакъв начин малко.

Например и двете партии се намират във напредък в страните си. От 2021 година, когато за пръв път попадна в Народното събрание, „ Възраждане “ усилва поддръжката за себе си. На изборите през април 2023 година се трансформира в трета политическа мощ, а съгласно изследванията и досега резервира резултата си.

От своя страна AfD към този момент беше трета политическа мощ в Германия, а съгласно някои изследвания към днешна дата е втора по поддръжка в страната.

Въпреки подема и двете партии са сложени в относителна изолираност от останалите политически сили.

И двете партии са захранвани от недоволството против обичайните партии. И двете дават обещание независимост и отхвърлят консолидираното на стопански, обществени и други политики, свързани с Европейски Съюз. За разлика от " Възраждане ", AfD счита НАТО е главен фактор в защитата на Германия. Партията на Костадинов желае излизане на България от Алианса.

И двете партии бяха дейни и оглавиха недоволството против ограниченията по време на пандемията от COVID-19.

Това, което най-силно ги откроява и в България, и в Германия, са крайните им позиции. Те постоянно са оправдавани със отбрана на „ обичайни полезности “ и „ народен интерес “, само че дейностите им постановат даже интервенция на службите.

В последните няколко месеца „ Възраждане “ стартира мощно да радикализира позициите си, а изявите на нейни членове и симпатизанти против апелите за принуждение, които партията насочва, и да я упрекна в неофашизъм. В края на юни да ревизират дали Костадинов е подбуждал към принуждение.

През 2021 година по съмнения за нарушение на конституцията и потвърдени връзки с неонацисти. Партията неведнъж е свързвана с растежа на насилието против малцинствени групи. В края на юли 2023 година немските служби излязоха с информация, че AfD в допълнение се радикализира и е завладяна от екстремистки групи.
Да повтаряш пропагандата на Кремъл
Подкрепата и за двете партии доста се покачва след началото на войната на Русия в Украйна.

През годините връзките на AfD с Кремъл са били обект на голям брой журналистически следствия на немски и интернационалните медии. Те нееднократно са свързвали немската партия с съветско въздействие, финансиране и опит за създаване на антизападни обединения и настроения в Германия.

След февруари 2022 година немската партия е главният съперник на изпращането на военна помощ за Украйна. През февруари членове на AfD бяха основни участници в огромен митинг в центъра на Берлин за прекратяването на военната помощ за Киев. Русия употребява това и в свои пропагандни материали.

Документи от европейските разузнавания свързаха партията с опитите на Кремъл да сътвори мрежа, която да застане на позиции против войната и да приказва за мир в интерес на Москва, вместо за изпращане на още оръжия в поддръжка на Украйна. AfD е и съперник на глобите против Русия.

В България „ Възраждане “, дружно с Българска социалистическа партия, е главен съперник на изпращането на военна помощ за Киев. От партията неведнъж се включиха в така наречен Поход за мир и също е против икономическите и политически наказания за Москва.

Костадин Костадинов и депутатите от партията постоянно повтарят тезите на Кремъл и не отхвърлят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР