Дефицити на кадри със средно образование и излишък от човешки

...
Дефицити на кадри със средно образование и излишък от човешки
Коментари Харесай

Дефицит на кадри със средно образование на пазара на труда у нас

Дефицити на фрагменти със приблизително обучение и остатък от човешки запаси с висше и с главно обучение се чакат на пазара на труда у нас. Това предвижда в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Националната организация за професионално обучение и образование (НАПОО) инж. Марияна Павлова.

Загубата на работа, изключително в интервал на рецесия, постоянно води хората да обезсърчение и чувство за безизходност и липса на вероятност. Важно е да знаем, че никой не е застрахован от подобен житейски сюжет, само че има решение и то е в смяната. Един от методите да се оправим сполучливо със обстановката, е преквалификацията, споделя тя и добавя, че измежду действителните шансове за смяна на специалността са лицензираните Центрове за професионално образование към Националната организация за професионално обучение и образование (НАПОО). Според данните от осведомителната система на агенцията за първите месеци на 2021 година (от 1 януари до този момент) най-популярни са специалностите от професионалните посоки " Моторни транспортни средства, кораби и въздухоплавателни средства, " Растениевъдство и отглеждане на животни ", " Компютърни науки ", " Фризьорски и козметични услуги " и " Сигурност ". Това заяви в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на НАПОО инж. Марияна Павлова.

В съпоставяне със същия интервал от 2020 година има спад в броя на подготвените с към 15 %. Обучените в направление " Растениевъдство и отглеждане на животни " са се нараснали съвсем 4 пъти. По думите на Павлова, данните са междинни и от организацията не могат да се ангажират с съответни заключения на този стадий.

През миналата 2020 година 79 809 души са минали образование в лицензирани Центрове за професионално образование, като малко повече от една пета (22 на сто) са обучаемите по специалности и специалности от професионално направление " Моторни транспортни средства, кораби и въздухоплавателни средства ". Най-желаните специалности са " Охранител ", " Монтьор на подемно-транспортна техника ", " Монтьор на транспортна техника ", " Програмист " и " Сътрудник в маркетингови действия ".

Тенденциите през последните години се резервират, като има интерес за осъществяване на професионално образование също и в областта на хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга, фризьорските и козметични услуги, както и растениевъдството и отглеждането на животни, уточни Павлова.
Според ръководителя на НАПОО, рецесията не е трансформирала желаните професионални посоки. Те остават същите, съпоставено с минали години. " Може да се твърди, че обучаваните в центровете вършат избор, съгласуван по-скоро с техните самостоятелни стремежи, в сравнение с с моментната конюнктура на пазара на труда ", сподели Павлова.

Експертите на НАПОО цитират и отчети за пазара на труда на Министерството на труда и обществената политика. Според отчет " Средносрочни и дълготрайни прогнози за развиването на пазара на труда в България претовареност и несъответствия на пазара на труда, фактори на предлагането на труд (2008-2034) ", на пазара на труда са налице и се чакат обилни структурни дефицити от хора със приблизително обучение и систематичен остатък от човешки запаси с висше и главно и по-ниско обучение.

Според късия разбор на пазара на труда към март 2021 година, оповестен в интернет страницата на МТСП, максимален дял свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (26,7 на сто), следват хотелиерство и ресторантьорство (13,9 на сто), търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (10,5 на сто), държавното ръководство (9,5 на сто), селското, горското и рибното стопанство (9,1 на сто) и административните и спомагателните действия (6,3 на сто).

Системата за професионална подготовка и обучение осигурява подготвени специалисти за огромна част от тези области, тъй че тези, които биха желали да сменят професионалното си занятие, могат да го създадат като се включат в професионално образование, уточни Марияна Павлова. По думите на специалиста, системата обезпечава еластичност - хората могат да преминат образование за професионална подготовка по част от специалността и да навлязат на пазара на труда за относително малко време.

Работодателите избират така наречен " меки умения " пред професионалните, само че България остава на едно от последните места по основаването на такива умения

Друг миг, по който другите заинтригувани страни реализират единодушие, е че преходът сред разнообразни длъжности и специалности би бил по-плавен, в случай че хората имат набор от основни компетентности, които им оказват помощ при смяната, сподели Марияна Павлова. Тя уточни, че редица изследвания на европейско равнище демонстрират, че работодателите избират така наречен " меки умения " пред професионалните такива, които могат да се усвоят и в процеса на работа. От друга страна, България е на 26 място (от общо 31 системи) във връзка с основаването на умения, съгласно Европейския показател на уменията, сложен знак за премерване на успеваемостта и сравнение на системите за умения в другите страни, проследяван от Европейския център за развиването на професионалното образование Cedefop.

По думите на ръководителя на НАПОО, точно това е повода да се подхващат дейности за разпространение на основните компетентности и включването им в образователното наличие в професионалното образование. Такива са адаптивност, еластичност, умения за работа напрегнат, цифрови компетентности и други, които са от изключителна значимост на всеки стадий от самостоятелното ръководство на кариерата, без значение от възраст и обучение на хората.

През последните години е висок делът на образованията, които са финансирани по поръчка на работодатели

През последните години е висок делът на образованията, които са финансирани по поръчка на работодателя, като за 2020 година такива образования са 21,9 на 100 от всички образования, извършени в центровете. Марияна Павлова съобщи, че извънредно значима е ролята на работодателите в системата на ПОО, защото, от една страна, те декларират тъкмо потребностите си от образование на личния състав, а от друга те се доверяват на НАПОО за обезпечаването на качество в обособените ЦПО във връзка с материална база, преподаватели, вземане предвид с държавните просветителни стандарти. Не на последно място, посредством образуване и финансиране на образования за чиновниците си, работодателите основават преданост и ангажираност у тях, която дава резултати в средносрочен и дълготраен проект, уточни ръководителят на НАПОО.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР