Дефицит на турски лири у нас – част от чейнджбюрата

...
Дефицит на турски лири у нас – част от чейнджбюрата
Коментари Харесай

Дефицит на турски лири у нас: Част от чейнджбюрата спряха да продават валутата

Дефицит на турски лири у нас – част от чейнджбюрата стопираха да продават валутата, а други вкараха предели.

Сривът на лирата с над 30% за 3 дни съответства с растеж на плануваните почивки и екскурзии до Турция. Това докара до огромно търсене на турската валута у нас.

През септември Юлия отпътува на отмора в Анталия. Това е второто чейнджбюро, пред което се реди за турски лири през днешния ден. „ Там, където бях, продаваха до 200 лири на човек. Не знам изкуствено ли се прави всичко, чака се повдигане ли, нямам визия. Ние сме пострадалите и обикаляме от чейнджбюро на чейнджбюро”, разяснява Юлия.

В едно от тях се продават до 1000 лири на човек, или към 300 лв.. „ Въведохме предел, тъй като няма на пазара, изчезнаха в последните дни и има огромно търсене сега, с цел да може повече хора да имат най-малко по малко”, съобщи Наталия Стоилова, валутен касиер.
Турската лира се съвзема, Ердоган още веднъж атакува Съединени американски щати След рекордно ниските стойности се отбелязва леко повишаване на турската национална валута
В друго чейнджбюро допреди ден продажбата е била лимитирана до 1000 лири на човек, а през днешния ден турската валута въобще не се продава.

„ Основната причина е, че можем да намерим турски лири на едро доста по-скъпо, в сравнение с регулативната рамка ни разрешава, и би трябвало да продаваш на загуба”, изясни Димо Стефанов, анализатор в чейнджбюро.

Пътуванията до Турция тази година са 10 пъти повече и преди срутва на лирата, регистрират от турагенция. Дефицитът на лири у нас съгласно шефа не застраша почивките. Съветва хората, които не намерят турски лири, да се приготвят с евро или долари, които да обменят там.

По думите му по-ниските цени на почивки и екскурзии били резултат само от отстъпките на туроператорите, защото хотелите дефинират цените си в евро, а не в лири.

От сектора към момента не се наемат предвиждат по кое време обстановката ще се стабилизира.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР