Търговците на стоковите пазари увеличават залозите си за покачване на

...
Търговците на стоковите пазари увеличават залозите си за покачване на
Коментари Харесай

Ще скочат ли цените на природния газ в Европа?

Търговците на стоковите пазари усилват залозите си за повишаване на цените на природния газ в Европа до най-високото равнище от над две години насам, което е индикация за възходящите опасения от евентуално спиране на доставките, написа бизнес уеб сайтът.

Според Financial Times чистите дълги позиции във фючърсни контракти, държани от капиталови фондове, свързани с главния газов бенчмарк в Европа, са скочили до 96.4 тераватчаса на обща стойност към 3 милиарда евро по настоящи цени, съгласно данни от Intercontinental Exchange,

Това съставлява най-големият " бичи " залог от февруари 2022 година насам - дни преди Русия да стартира пълномащабната си инвазия в Украйна.
Нестабилният световен пазар
Оттогава цените паднаха фрапантно, защото европейските страни понижиха потреблението на газ и откриха други възможности на съветския импорт, което им оказа помощ да изпълнят хранилищата си покрай рекордни равнища. Но тези старания направиха континента по-зависим от постоянно нестабилния световен пазар на полутечен природен газ.

През последните месеци имаше няколко спирания в оборудванията за експорт в Съединени американски щати и Австралия, които са съществени производители на синьо гориво. Инвестиционните фондове построяват дългите си позиции от началото на войната в Газа през октомври, която докара до опасения по отношение на превозването на газ през Червено море, откъдето минават 13% от доставките на полутечен природен газ за Европа.
Повече риск - по-високи цени
Ситуацията пред FT разяснява Том Марзек-Мансeр от консултантската компания ICIS:

" Фондовете вземат под внимание допустимо понижаване на потоците от полутечен природен газ, преминаващи през Баб ал-Мандаб и Ормузкия проток. В момента има прогресивен риск и затова аргументация за заемане на дълга позиция ".

Европейският газов бенчмарк все още се търгува на към 30 евро за мегаватчас. Въпреки че е надалеч под пика от над 300 евро/MWh от лятото на 2022 година, цената остава по-висока, спрямо диапазона от към 10 до 20 евро/MWh, който беше нормален преди началото на газовата рецесия през 2021 година

Възходящите
залози от страна на трейдърите са налице, макар че газовите складове на Европейски Съюз са цялостни на 63.8% от потенциала си, а упованията са до есента на тази година те още веднъж да са на над 90%.

Повечето търговци и анализатори считат, че Европейски Съюз няма да има проблем да презареди своите газови складове преди зимата, когато търсенето се покачва. Но те не изключват по-големи съмнения в цените, изключително с възобновяване на търсенето.

Анализаторите на Morgan Stanley споделят, че главното търсене на газ през април е повишено с 8% по отношение на същия месец година по-рано.

Съществува и неустановеност по отношение на бъдещето на останалия съветски тръбопроводен газ, който доближава до Европейски Съюз през Украйна. Сделката сред Киев и Москва за разрешаване на преноса, който съставлява към 5% от доставките на блока, изтича в края на тази година, а Украйна изрази желанието си да не я възобновява.

Възстановяването на индустриалното търсене би попречило на цените на газа да паднат до равнищата си отпреди пандемията и би послужило за наблягане на възходящата взаимозависимост на Европа от по-скъпи източници на газ.
ВЕИ или газ?
Защитниците на чистата сила приканват държавните управления да създадат повече, с цел да заменят вноса на съветски газ с локални възобновими други възможности. Но по-слабите пазарни цени в Европа може да затрудняват разработчиците на чиста сила да изиграят ролята си в " отучването " на стопанските системи от изкопаемите горива.

Робърт Джаксън-Страуд, анализатор в ICIS, разяснява пред английското издание The Guardian:

" Много купувачи на сила са се възползвали от опцията да заключат по-ниски разноски за сила, сключвайки дълготрайни покупко-продажби за доставки на сила от възобновими източници ".

За доста енергийни компании разноските за създаване на планове за възобновима сила, в това число вятърни и слънчеви паркове, се покачват на фона на инфлацията по веригата за доставки, провокирана от енергийната рецесия. От тях обаче към момента се желае да продават електрическата енергия, която генерират, въз основа на прогнозата за по-слаби цени през идващите години.

По-слабите пазарни цени и по-високите разноски също значат, че държавните схеми за поддръжка на вложенията в нови енергийни планове ще станат по-скъпи за държавната хазна. " Това основава цикъл, който ще отеква още десетилетие ", счита Джаксън-Страуд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР