Де факто истинска морска война ни обяви Либия заради търговски

...
Де факто истинска морска война ни обяви Либия заради търговски
Коментари Харесай

Либия де факто ни обяви морска война

Де факто същинска морска война ни разгласи Либия поради търговски спор, касаещ либийския танкер " Бадр ", благосъстоятелност на либийската страна. Причината - след близо 2 години разногласия, името и собствеността на кораба, който беше арестуван в пристанището на Бургас, са заменени и плавателният съд е отплавал в края на предходната година. За Триполи обаче това съставлява пиратско деяние.
Новото име на кораба е " Бдин ", а флагът, под който плава, е панамски. Заради случилото се ръководителят на Либийската морска администрация инж. Омар Абделла Джауши е издал заповед всеки транспортен съд, плаващ под български байрак в либийски териториални води, да бъде арестуван. Освен това - всеки кораб, навлизащ в либийски териториални води, да бъде проверяван и в случай че измежду притежателите му има българска или записана в България компания, също да бъде арестуван, написа в. " 24 часа ".
" Бадр " беше в Бургас от ноември 2017 година поради искания на частна българска компания за остарели вземания от Либия. Но в края на предходната година, съгласно либийската версия, частни правосъдни реализатори (ЧСИ) и публични представители на " Гранична полиция " и " Морска администрация " - Бургас са се качили на борда на плавателния съд и са работили за промяна на собствеността, а на 28 декември, под името " Бдин ", корабът е отплавал в Черно море към Украйна.
От българските институции са безапелационни - екипажът и капитанът на кораба не са заплашвани и задържани, а напълно непринудено са напуснали, капитанът даже бил взел пари от касата на плавателния съд. На 21 декември от " Морска администрация " - Бургас желаят " Гранична полиция " да помогне, тъй като имало публична декларация от морския сътрудник, че ще извеждат остарелия екипаж - капитан от Либия, и 20 индийци. Моряците са били съпроводени до летище Варна, откъдето са били качени на полет до Истанбул. Но " Морска администрация " е работила макар предизвестие на Министерство на външните работи, че има двустранен проблем на държавно равнище.
Миналата седмица в Ню Йорк Либия е инициирала среща на равнище непрекъснати представители в Организация на обединените нации. Ръководителят на либийската задача там е предал в Триполи след срещата, че българският представител в Организация на обединените нации Георги Панайотов е окачествил случая като " неприемлив престъпен акт " и е поел ангажимент да осведоми в София, с цел да бъдат подхванати незабавни дейности за възобновяване на собствеността и наказване на забърканите лица. Като последна мярка преди разгарянето на същинска морска война Файез Сарадж - министър председател в държавното управление на националното единение на Либия, е командировал през вчерашния ден собствен специфичен делегат в София, който да се опита да убеди българските институции да се намесят в тази ситуация. Пратеникът е Джамал Али Омар ал Барак - извънредно сериозен посланик, на който държавното управление в Триполи разпорежда деликатни задачи в чужбина. Официално той е шеф на департамента за интернационално съдействие в либийското външно министерство. По времето на Кадафи Ал Барак беше дипломат на Либия в Германия.
Либийците са показали доказателства, че танкерът е арестуван в Бургас, а по-късно и присвоен с фалшифицирани документи, изфабрикувани подписи и печати на гръцки длъжностни лица и на панамския консул в Пирея, с цел да може да се показа сега, че корабът плава под панамски байрак.
Освен това интервенцията по присвояването е направена макар две решения на български съдилища. Първото е от 21 декември 2018 година на Бургаския областен съд, с което се анулира постановлението на ЧСИ като нелегално, а второто е от 2 януари тази година и е на Върховния административен съд, което пък анулира дефинитивно решението на първа инстанция на Бургаския административен съд и постановява корабът да бъде освободен от наложения му от " Морска администрация " арест.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР