Давид Душман, последният оцелял войник, участвал в освобождението на нацисткия

...
Давид Душман, последният оцелял войник, участвал в освобождението на нацисткия
Коментари Харесай

Отиде си последният оцелял войник от освободителите на Аушвиц

Давид Душман, последният оживял боец, взел участие в освобождението на нацисткия лагер на гибелта през 1945 година, умря на 98-годишна възраст, заяви Агенция Франс Прес.
Душман, боец на Червената войска, който по-късно стана интернационален фехтовач, умря в събота, се споделя в изказване на Международния олимпийски комитет.
 Какво претърпях в Аушвиц? Записките на 14-годишната Шайнди Какво претърпях в Аушвиц? Записките на 14-годишната Шайнди
Пролетта на 1944 година 14-годишната Шайнди от Унгария е депортирана в концлагера Аушвиц. Почти цялото ѝ семейство е избито. С риск за живо...
На 27 януари 1945 година той употребява своя руски танк Т-34 за прекосяване през електрическата ограда на Аушвиц в окупираната от нацистите Полша, помагайки за освобождението на пандизчиите в лагера на гибелта. " Почти нищо не знаехме за Аушвиц ", сподели той, разказвайки този ден в изявление през 2015 година за немски вестник.
Но той видял „ скелети на всички места “. " Те залитнаха от казармата, седнаха и легнаха измежду мъртвите. Ужасно. Хвърлихме им всичките си консерви и незабавно продължихме да ловим фашистите ", сподели той. Едва след края на войната той научава за мащабите на жестокостите в лагера. 
Шарлот Ноблох, президент на еврейската общественост в Мюнхен и Горна Бавария, съобщи, че гибелта на Душман е " изключително мъчителна ". " Душман е бил на фронта, когато нацистката машина за убийства беше разрушена през 1945 г.; като " Героят на Аушвиц " той беше един от освободителите на концлагера и избави безчет животи ", сподели тя в изказване. " Днес той беше един от последните, който съумя да опише това събитие от личния си опит ", добави тя, описвайки Душман като " самоуверен, почтен и откровен човек ".
От шестте милиона евреи, убити през Холокоста, повече от един милион са убити в Аушвиц-Биркенау, който нацистка Германия основава в окупирана Полша през 1940 година Там умират и над 100 000 други, в това число нееврейски поляци, роми, руски военнопленници и хомосексуалисти.
 Намери се кой да опитва да открадне светиня от Аушвиц Намери се кой да опитва да открадне светиня от Аушвиц
Американец се опитал да открадне част от релсите в концентрационния лагер Аушвиц, съобщи БГНЕС, базирайки се на Deutsche Welle. 37-...
Душман е един от 69 бойци от неговата дивизия, които са оживели от войната, само че е претърпял съществени пострадвания. Въпреки това той съумя да стане най-хубавият фехтовач в Съветския съюз и по-късно един от най-големите треньори по фехтовка в света, споделиха от МОК.
Душман е бил треньор на женския тим по фехтовка на Съветския съюз от 1952 до 1988 година и на тази позиция той също е бил очевидец на клането на 11 членове на израелския тим на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година от от радикалната палестинска организация „ Черният септември ”.
Шефът на МОК Томас Бах изрази горест във връзка гибелта на Душман. " Когато се срещнахме през 1970 година, той незабавно ми предложи другарство и съвет, макар персоналния опит на господин Душман с Втората международна война и Аушвиц, и той беше човек от еврейски генезис “, сподели Бах, който е немец. " Това беше толкоз бездънен човешки жест, че в никакъв случай няма да го не помни ", добави президентът на МОК.
Душман е живял в Австрия няколко години през 90-те години, преди да се реалокира през 1996 година в Мюнхен, където немските медии настояват, че е умрял. Преди четири години той към момента ходеше съвсем всеки ден в своя клуб по фехтовка, с цел да дава уроци, споделиха от МОК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР