Дава на пилота представа за това, което би виждал наоколо

...
Дава на пилота представа за това, което би виждал наоколо
Коментари Харесай

НАСА заменя прозореца на свръхзвуков самолет с екран

Дава на водача визия за това, което би виждал в близост

4К видеокранът XVS в симулатор
(снимка: NASA/Lockheed Martin/Garry Tice)

В изследователския център Лангли във Вирджиния НАСА завърши тестването на 4K видеоекран от системата eXternal Vision System (XVS), който ще заеме мястото на прозореца на предния ръб на бойния аероплан X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST).

Едно от отличителните неща у англо-френския свръхзвуков аероплан Concorde беше неговият „ висящ ” нос, отбелязва. По време на полет носът на Concorde стоеше вдигнат в стандартната права позиция, като го покриваше стъклен топлинен щит. Това даде на самолета класическия му грациозен профил и аеродинамиката, с помощта на която да лети по-бързо от скоростта на звука.

Подобна структура обаче мощно лимитира зрителното поле на водача – дотолкоз, че не е допустимо да се вижда добре по време на политане и кацане. За да поправя това, носът на Concorde можеше да „ увисне ”. Така изглеждаше като птица с човка, а полетният екипаж имаше по-широк взор над покрайнината.

Блестящо решение, само че е решена да предприеме напълно друг метод. X-59 е планиран да лети над сушата със свръхзвукови скорости, само че ще има крила и фюзелаж, планиран да разсейва прословутия звуков взрив. Това постанова доста ограничавания върху ммного други елементи от дизайна на самолета: увисналият нос към този момент не може да бъде удобен вид.
още по тематиката
Тъй като аерокосмическите инженери по този начин или другояче не харесват прозорците на самолетите, считайки ги за „ едва място ”, НАСА е решила да заобиколи казуса, като отстрани напълно предния прозорец. Вместо това в самолета ще има видео-екран, който дава на водача визия за това, което би виждал в близост, като в същото време дава данни за полета посредством „ усъвършенствана ” действителност.

За полетни проби НАСА е конфигурирала XVS в двумоторен турбовитлов аероплан Beechcraft King Air UC-12B. В носа е вградена камера, а в кабината е конфигуриран екран дружно с цяла палитра технологии от XVS – компютърни процесори, мрежово съоръжение, видеоразпределение и съставни елементи за систематизиране на мощността. При тестванията в пилотската кабина единият водач е следил самолета по обичайния метод, а вторият е гледал XVS екрана.

Резултатите от тестванията са избрани като сполучливи и НАСА към този момент е провела и вибрационни проби на техниката, с цел да се увери, че машинарията може да издържи на изискванията на полет, характерен за X-59.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР