Датата 19 май е влязла завинаги в историята на Флотилия

...
Датата 19 май е влязла завинаги в историята на Флотилия
Коментари Харесай

Военни моряци се преклониха пред паметта на своите загинали предшественици

Датата 19 май е влезнала вечно в историята на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Това е ден, в който днешните военни моряци се прекланят в символ на респект и почитание пред паметта на своите починали прародители.

Днес 18 май 2018 година, на паметните плочи на Мемориалния комплекс във Пункт за базиране Бургас се организира боен обред и панихида в памет на починалите при осъществяване на воинския си дълг военни моряци.

В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков подсети за събитията, довели до гибелта на 12-те военноморски миньори, починали на 05 декември 1916 година в региона на село Свети Никола /днес град Черноморец/ при неутрализиране на морска мина, на 15 -те военни моряка от торпедоносеца „ Смели ” починали на 19 май 1943 година на нос Акин, на 7- те военни моряка от торпедоносеца „ Дръзки ”, починали на 15 октомври 1942 година и за старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от град Созопол, умрял, спасявайки кораба от пожар и своите приятели на 9 декември 1973 година. Флотилен адмирал Чубенков акцентира, че този ден ще бъде постоянно ден на поклонение пред паметта на военните моряци, отдали живота си за богатството на жанр и татковина.

Заупокойна молитва и панихида отслужи отец Стилиян от град Черноморец. Гости на събитието бяха кметът на град Черноморец Добри Добрев, контраадмирал от запаса Георги Мотев, близки и родственици на починалите. Венци и цветя бяха поднесени от флотилен адмирал Чубенков, кмета на град Черноморец, формалните посетители, военнослужещи и цивилни чиновници от Флотилията и от околните на починалите моряци.

Заупокойна молитва и панихида бе отслужена и на паметника на починалите на 19 май 1943 година военни моряци от торпедоносеца „ Смели ”, повдигнат на нос Акин. Под звуците на корабна сирена бяха поднесени цветя на паметника, а от борда на моторен катер във водата бе спуснат венец.

Близките на починалите военни моряци благодариха на командването на Флотилията за това, че достойните мъже, починали при осъществяване на воинския си дълг, не са и в никакъв случай няма да бъдат забравени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР