Датата 13-и февруари е избрана за Световен ден на радиото,

...
Датата 13-и февруари е избрана за Световен ден на радиото,
Коментари Харесай

13 февруари: Световен ден на радиото

Датата 13-и февруари е определена за Световен ден на радиото, тъй като тогава за първи път през 1946 година проехтява гласът на Обединените народи в ефира на радиото на Организация на обединените нации. Заради това на 3-и ноември 2011 година ЮНЕСКО предлага на 13-и февруари по целия свят да се отбелязва Денят на радиото.

От първото публично лъчение на Радио на Организация на обединените нации на 13 февруари 1946 година стратегиите се излъчват на първичните пет публични езика на организацията: британски, френски, китайски, съветски и испански – по-късно последвани от арабски. До 1950 година Радиото на Организация на обединените нации излъчваше на 33 езика, а през 1980 година мироопазващите задачи на Организация на обединените нации започнаха да пускат свои лични радиостанции. Езиковите мрежи предлагаха 15-минутна ежедневна стратегия от вести, изявленията и материали от другите екипи, работещи в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Българското национално радио е учредено на 25 януари 1935 година. В момента то оперира с два национални и 9 районни канала. Има и интернационална секция, която излъчва на 11 езика.

.
Източник: Национален статистически институт

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР