Държавното ловно стопанство „Искър“ е работило на загуба, сочи проверка

...
Държавното ловно стопанство „Искър“ е работило на загуба, сочи проверка
Коментари Харесай

Публично-частно партньорство: Държавното ловно стопанство „Искър“ е работило на загуба

Държавното ловно стопанство „ Искър “ е работило на загуба, сочи инспекция на Изпълнителната Агенция по горите. Стопанството стана известно със противоречивата постройка край язовир „ Искър “, за която основният проектант на София издаде заповед за срутване.

Тя беше издигната в партньорство с частна компания, обвързвана предприемача Румен Гайтански. От години ловно-стопанската активност в региона става в партньорство със същата частна компания.

Преди няколко месеца горските и компанията на Гайтански обясниха, че триетажното постройка е работилница в ремонт. До нея обаче има басейн.

Собствениците твърдяха, че ремонтът не изисква позволение за градеж, само че bTV сподели архивни сателитни фотоси, на които не се вижда постройка преди постройката. Главният проектант издаде заповед за срутване.

Коментарът на компанията e: „ В позволения от закона 14-дневен период ще апелираме заповедта на основния проектант на София за срутване на постройката. Разполагаме с документи, които ще представим в съда “.

Доколко обаче публично-частното партньорство в стопанството е преференциално? Директорът на Изпълнителната организацията по горите Александър Дунчев разгласи, че за 5 година страната е вложила над 2,2 млн. лева, а частният сътрудник – малко над 800 хиляди лева. Приходите пък са под 1 млн. лева

„ Т.е. безусловно на загуба. Всъщност тези контракти за взаимна активност са извънредно неточни, не реализират своята цел. Напротив, злоупотребяват си частните сътрудници, те употребяват ловните стопанства за частни цели доста постоянно. Запорират ги напълно за външни туристи и външен интерес. Най-често се употребяват за разнообразни срещи с бизнес сътрудници, политически лица, т.е. това е място, където се гради властта и зависимостите “, разяснява Дунчев.

Проверки за това какъв брой са преференциални партньорствата с частници, текат в близо 20 държавни ловни стопанства в страната, сподели още Александър Дунчев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР