Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, премиерът на Гърция Алексис

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, премиерът на Гърция Алексис
Коментари Харесай

САЩ, Израел, Кипър и Гърция ще обсъдят Източносредиземноморския газопровод

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, министър председателят на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще посетят в скоро време Израел, където ще обсъдят построяването на най-дългия в света подводен газопровод от Източното Средиземноморие до Европа, заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, представен от ТАСС.

"До няколко дни тук ще дойдат водачите на Кипър и Гърция, дружно с държавния секретар на Съединени американски щати Помпео, с цел да задвижим строителството на газопровода от Израел до Европа през тези страни ", сподели Нетаняху по време на посещаване през вчерашния ден в израелската военноморска база в Хайфа, представен в прессъобщение на кабинета си.

Заместник-началникът на пресслужбата на Държавния департамент Робърт Паладино сподели във вторник, че Помпео ще посети през идната седмица Израел, Кувейт и Ливан.

На 20 декември Нетаняху разгласи след среща с Ципрас и Анастасиадис в израелския град Беер Шева, че съглашението за строителството на Източносредиземноморския газопровод (EastMed) може да бъде подписано до няколко месеца. Дължината на газопровода, който ще свърже Кипър, Гърция и Израел с Италия и останалата част на Европа, ще бъде към 2 хиляди километра, а вложенията в строителството му се правят оценка на 6 милиарда евро.

Маршрутът на газопровода би трябвало да премине през израелското подводно газово находище "Левиатан " и кипърското "Афродита " и да доближи до Гърция и Италия. Проектният му потенциал е 12 - 16 милиарда куб. м природен газ годишно.

Интересът към плана се ускори след оповестеното през последните дни изобретение на ново огромно находище край Кипър - "Глафкос ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР