Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън призова британския си колега

...
Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън призова британския си колега
Коментари Харесай

Блинкън: Великобритания трябва да продължи преговорите с ЕС

Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкън прикани английския си сътрудник Лиз Тръс д а продължи " добросъвестните " договаряния с Европейския съюз , на фона на разногласието за Протокола за Северна Ирландия, който би трябвало да бъде прибавен след Брекзит.

В диалог с Тръс, Блинкън я прикани " да продължи добросъвестните договаряния с Европейски Съюз за реализиране на решение, което резервира изгодите от Споразумението от Белфаст (известно като Споразумението от Разпети петък за мира в Северна Ирландия) ", съгласно информация на Държавния департамент.

Съобщението от Вашингтон идва, откакто английското външно министерство (долната камара на английския парламент) законопроект, който, в случай че бъде признат, ще разреши на английските министри да изключат елементи от Протокола за Северна Ирландия, решаваща част от Споразумението за Брекзит, за която Лондон твърди, че предизвиква политически и търговски разстройства в Северна Ирландия .

Европейски Съюз към този момент, че ще обмисли правосъдни дейности против Обединеното кралство, до момента в който депутатите от Демократическата партия в Съединени американски щати, с които Обединеното кралство таи вяра да подписа комерсиална договорка, побързаха да призоват за нерешителност.

Ричард Нийл, който ръководи Комисията по способи и средства на Камарата на представителите и управлява скорошна делегация на Съединени американски щати в Обединеното кралство и Ирландия, съобщи, че ще продължи да упорства " Обединеното кралство и Европейски Съюз да намерят взаимни, контрактувани решения за комерсиалните съглашения след Брекзит . "

Той добави: " Трябва да си сътрудничим и да останем единни за възобновяване на нашата световна стопанска система след пандемията и в поддръжката на украинския народ в лицето на непредизвикана война на Русия. Съединени американски щати остават поръчител за историческото Споразумение от Разпети петък и мира на остров Ирландия, която всички страни би трябвало да пазят и да надграждат за бъдещите генерации. "

Неговият сътрудник от комисията Брендън Бойл , също демократ, отиде по-далеч, като предизвести, че " очевидно нарушава интернационалното право " и акцентира че в Народното събрание на Северна Ирландия. " Народът на Северна Ирландия приказва мощно и ясно. Британското държавно управление би трябвало да го чуе. "

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, който има ирландски генезис, преди този момент акцентира личната си угриженост, че разногласията след Брекзит сред Лондон и Брюксел могат да застрашат мирния развой.

Говорител на Държавния департамент съобщи в понеделник, че целта на Вашингтон " остава да пази изгодите от Споразумението от Белфаст (от Разпети петък) и запазването на мира, стабилността и просперитета за народа на Северна Ирландия ".

Те показаха, че Съединени американски щати са " приветствали наредбите " в съглашението за Брекзит " като метод за справяне с практическите провокации за опазване на обособени пазари на Европейски Съюз и Обединеното кралство, като в същото време предотвратяват връщането на митническата инфраструктура на сухопътната граница " сред Северна Ирландия и Ирландия.

" Ние поддържаме мощно и тясно партньорство сред Европейски Съюз и Обединеното кралство. Въпреки това признаваме, че има провокации във връзка с използването на Протокола за Северна Ирландия ", добави представителят. " Призоваваме Обединеното кралство и Европейски Съюз да се върнат към договарянията за разрешаване на тези разлики. Трансатлантическият мир, сигурност и разцвет се обслужват най-добре от мощно Обединеното кралство, мощен Европейски Съюз и допустимо най-близките връзки сред тях. "
 Вашингтон предизвести остро Лондон да съблюдава Споразумението за Брекзит
Вашингтон предизвести остро Лондон да съблюдава Споразумението за Брекзит

Съединени американски щати визират Протокола за Северна Ирландия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР