Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън присъства на срещата на

...
Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън присъства на срещата на
Коментари Харесай

Китай: Вашингтон продължава със своя интервенционизъм!

Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкън участва на срещата на външните министри на Г-7, която се организира на 3 май в Лондон. Както се очакваше, той намерено показва желанието на Съединени американски щати да обединят съюзническите им страни за дейности против Китай и Русия.

Това се случва 100 дни след поемането на властта от администрацията на президента Джо Байдън и също по този начин прави американската дипломатическа тактика все по-ясна.

От една страна, Съединени американски щати постоянно показват положителни пожелания към своите обичайни европейски съдружници, надявайки се, те да играят значима роля в тактиката им за въздържане на Китай. От друга, самите Съединени американски щати също форсират интеграцията на световните си стратегически запаси. Неотдавна Вашингтон направи завой в тактиката си, като разгласи, че ще изтегли въоръжените си сили от Афганистан и ще се концентрира върху Китай, разяснява Радио Китай.

В навечерието на президентските избори през 2020 година в Съединени американски щати известният американски мозъчен концерн „ Карнеги “ разгласява отчет, озаглавен „ Подобряване на външната политика на Съединени американски щати в услуга на междинната класа “, в който се показва, че Вашингтон би трябвало ясно да осъзнае лимитираната си дарба да трансформира останалите страни.

Според „ Асошиейтед прес “, във войната в Афганистан близо 2400 американски бойци са били убити, а общите разноски на американското държавно управление за нея са били 2,26 трилиона $. Войната докара до стесняване на американската стопанска система, разделяне измежду американското общество, политическа поляризация и огромна загуба на държавна мощ.

Администрацията на Байдън обаче продължава да се пробва да сплоти своите съдружници за нови интервенции в Азиатско-тихоокеанския район, още веднъж под познатия предлог „ правата на индивида “, „ демокрацията “ и „ свободата “. Съединени американски щати не престават да нападат Китай по вътрешни въпроси, като тези свързани с Хонконг, Синдзян и Тайван.

Те постоянно са се представяли пред света като бранители на природата, само че с цел да принудят Япония първа да заема позиция против Пекин, практикуват двойни стандарти и намерено оправдават решението на държавното управление в Токио за изхвърляне на радиоактивни отпадъчни води от АЕЦ „ Фукушима “ в морето.

Намесата във вътрешните работи на мощна страна като Китай е рискова. Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър неотдавна предизвести, че напрежението с Китай е „ най-големият проблем за Съединени американски щати и за света “. Ако той не бъде позволен светът ще бъде по-несигурно място. Американските политици би трябвало да преценяват добре дали ще могат да понесат последствията от изострянето на борбата с Китай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР