Държавният резерв би всичките си рекорди по обявяване на огромни

...
Държавният резерв би всичките си рекорди по обявяване на огромни
Коментари Харесай

Маджо е доволен: Държавният резерв иска горива за 314 милиона лева

Държавният запас би всичките си върхове по оповестяване на големи поръчки за горива в последните две години. Резервът непрекъснато влиза в нови и нови процедури за стотици милиони левове, за които получава постоянно изключителни инжекции. Преди седмица организацията получи следващите 40 млн. лева за горива.

С тези пари държавният запас следва да закупи нови типове и количества горива за „ превъзмогване на последствията от спешни обстановки “. За какво тъкмо става въпрос, не се схваща от държавното прессъобщение от тъкмо три фрази.

Справка в регистъра на публичните поръчки демонстрира, че в условия на неприет държавен бюджет и разноски, лимитирани в границите на миналогодишните предели, организацията е съумяла да разгласи през януари две големи публични поръчки за закупуване на горива.

И двете поръчки са от 12 януари 2023 година, като първата е за доставка на 52 146 тона бензин без биокомпоненти с планирана стойност 124, 63 млн. лева, а втората – за доставка на 75 695 тона дизел с планирана стойност 189 995 000 лева – общо над 314 милиона лв., написа „ Сега “.

Това са големи размери, като количествата в допълнение изненадват на фона на оповестените през предходната година поръчки за доставка на същите горива.

Реклама

През януари 2022 година запасът пусна поръчка за дизел за 70 млн. лева (прогноза), за бензин през март – за 214,55 млн. лева, и трети път – мегапоръчка за дизел през октомври с планирана стойност 225 млн. лева За тази поръчка също се наложи разпределяне на изключителни средства от бюджета, като тогава служебното държавно управление насочи към организацията спомагателни 50 млн. лева

Прегледът на тези поръчки демонстрира странна специфичност – някои от тях не се извършват до дъно. Това може да е обвързвано с наличните средства в организацията, само че пък прави изцяло необяснимо за какво организацията продължава да афишира мегапоръчка след мегапоръчка, откакто няма пари, и дали счита да извърши всички до дъно.

Така да вземем за пример по последната поръчка за дизел от октомври 2022 година с планирана стойност 225 млн. лева има направена единствено една доставка– на 4856 тона, за 9,4 млн. лева По нищо не проличава тази процедура да се е изчерпала, а в това време е оповестена нова за близо 190 млн. лева

Частично е изпълнена и друга поръчка – за доставка на бензин за 214 млн. лева от 2022 година Реално е доставено гориво за 50 млн. лева Сега се афишира нова поръчка за 124 млн. лева

Тези големи размери лимитират броя на компаниите, които могат да вземат участие в покупко-продажбите на запаса, които не се осъществят през типичен публични поръчки, а на стоковата борса. В тази търговия с горива през годините с запаса имаше цялостен монопол – от страна на „ ЛУКойл “, само че в последните години поръчките са монополизирани от „ Бент Ойл “, свързвана с Младен Михалев – Маджо. Програмният бюджет на държавния запас не хвърля особена изясненост за покупко-продажбите на запаса – като единствено в част от случаите повода за това е засекретяването на информацията.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР