Държавният китайски автомобилостроител BAIC е придобил 5-процентов дял в Даймлер

...
Държавният китайски автомобилостроител BAIC е придобил 5-процентов дял в Даймлер
Коментари Харесай

Китайски компании вече са два от трите най-големи акционера в "Даймлер"

Държавният китайски автомобилостроител BAIC е придобил 5-процентов дял в " Даймлер " (Daimler), заяви през днешния ден немският производител на първокласни коли, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

" Тази стъпка затвърждава сполучливото ни партньорство и е сигнал за доверие в тактиката на компанията ни и бъдещия й капацитет ", сподели шефът на " Даймлер " Ола Келениус. " Китайският пазар е и остава решителен дирек за триумфа ни - освен по доходи, само че и за развиването и производството ни ", добави той.

Този ход прави BAIC третият по величина акционер в Даймлер след китайската компания " Джийли " (Geely) и суверенния фонд на Кувейт. " Джийли " купи съвсем 10 на 100 предходната година и договорката тормози най-малко няколко европейски държавни управления поради повишената роля на китайски капитал в огромните концерни. Откакто създателят на китайския автопроизводител Geely разгласи каузи си в " Даймлер ", акциите на немската компания изгубиха към 30% от цената си, само че повода е и в забавянето на пазара и разноските поради дизеловите излъчвания.

През 2003 година " Даймлер " се снабди с 10-процентов дял в дъщерната компания на BAIC - BAIC Motor -, която е листвана на Хонконгската фондова борса. " Ройтерс " отбелязва, че BAIC от години е главният сътрудник на " Даймлер " в Китай - дружно с концерна ръководи смесеното сдружение Beijing Benz Automotive, отговарящо за фабриките на " Мерцедес-Бенц ". Агенцията напомня, че по нейна информация от май задачата на придобиването на петте % е BAIC да отбрани инвестицията си в Beijing Benz Automotive.
" Даймлер " е единственият огромен немски автопроизводител, който не се управлява от фамилия. Мажоритарен притежател във " Фолксваген " е кланът Порше-Пийх, в BMW дял от 47% държат Зузане Клатен - най-богатата германка, и брат ѝ Щефан Кандт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР